Menu

Ericsson NT i FER potpisuju sporazum radi jačanja inovativnih kapaciteta RH Istaknuto

Ericsson NT i FER potpisuju sporazum radi jačanja inovativnih kapaciteta RH

Kompanija Ericsson Nikola Tesla i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) potpisali su okvirni sporazum kojem je cilj prevladavanje jaza između obrazovanja i tržišta rada te jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Ovo je logičan nastavak dugogodišnje plodonosne suradnje jednog od najvećih hrvatskih izvoznika znanja i najpoznatije hrvatske znanstveno-obrazovne institucije u ICT području te ujedno dobar primjer kako promišljeno upravljanje inovacijama i kvalitetno partnerstvo donose mjerljivu konkurentsku prednost i znanosti i gospodarstvu.

Otvarajući ceremoniju, predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević je istaknula inovacijsku kulturu kao preduvjet uspjeha na dinamičnom globalnom tržištu te naglasila važnost inovacija u izgradnji umreženog društva koje podiže kvalitetu života pojedinaca te unaprjeđuje industrije i društvo u cjelini. Kako se Ljetni kamp, kao oblik suradnje koji uključuje i studente, tijekom 16 godina svoga postojanja razvio u brand prepoznatljiv ne samo u Hrvatskoj, već su mu se priključili i brojni partneri iz inozemstva ukratko je opisao Darko Huljenić, jedan od idejnih začetnika Ljetnog kampa, danas odgovoran za tehnologiju i znanstveno-istraživačke aktivnosti u kompaniji.

Obraćajući se okupljenima nakon potpisivanja ugovora, dekan FER-a Mislav Grgić izjavio je da ovaj primjer dokazuje da je u realizaciji plodonosne suradnje između industrije i sveučilišta ipak moguće uspješno odgovoriti na sve izazove. Osvrnuo se i na modele suradnje koji su se razvili kroz zajedničko djelovanje, a u kojima su na najbolji način iskorištene komplementarne kvalitete oba partnera. Podsjetio je kako je, u okviru suradnje koja kroz različite forme traje već više od šest desetljeća, proveden velik broj zajedničkih projekata na lokalnoj, nacionalnoj i EU razini. Tu se posebno ističu kompetitivni istraživački projekti u okviru EU programa FP7, Horizon2020 te Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF).

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević je zahvalila svima koji su uložili „svoja srca i znanje da bi ovo zajedničko inovacijsko putovanje u kojem je tijekom 64 godine provedeno preko 250 zajedničkih projekata bilo tako uspješno.“ Izrazila je veliko zadovoljstvo što će se ova suradnja nastaviti i u atraktivnim područjima poput Interneta stvari (IoT) i pete generacije mobilnih mreža (5G), što bi Hrvatskoj trebalo osigurati vidljivije mjesto na globalnoj karti inovativnosti i konkurentnosti.

PR

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next