Biz Tech web portal powered by vidi logo2

RIT Croatia: Stvaramo inženjere za Big Data područje Istaknuto

RIT Croatia: Stvaramo inženjere za  Big Data područje

Master of Science program Information Sciences and Technologies nudi interdisciplinarni pristup tehnologijama značajnima za donošenje odluka. Podjela na 10 modula sa završnim projektom uz rad u malim grupama te na stvarnim projektima vezanim uz industriju glavne su značajke studija.

RIT Croatia je jedina visokoškolska ustanova koja na preddiplomskim studijima ima pomno osmišljen program stručne prakse u trajanju između 800 i 1200 sati. No, kada se i radi u učionicama, u pitanju su grupni projekti te suradnja s realnim sektorom. Kao jedno od zanimanja koje se iskristaliziralo s tržišta rada je i podatkovni inženjer, a upravo je novi Master of Science program Information Sciences and Technologies odlična podloga za ovo zanimanje budućnosti. Više smo o novom programu doznali od doc. dr. sc. Martina Žagara, docenta/višeg znanstvenog suradnika na RIT Croatia.
RIT Day 3 Mesek Mislav 7874
„Naš novi program nastao je u suradnji s matičnim kampusom RIT smještenim u gradu Rochesteru u saveznoj državi New York kao odgovor na zahtjeve tržišta u području Big Data. Želimo tržištu ponuditi inženjere koji imaju znanja i iskustva u trenutno vrlo značajnom području IT tehnologija“, rekao nam je o novom studijskom programu doc. dr. sc. Martin Žagar te dodao: „Studij je zamišljen da studentima da uvid u tehnologije koje se baziraju na podacima, kao i da im se omogući interdisciplinarni uvid u tehnologije koje će vrlo skoro (ili već jesu), biti prisutne u svakoj firmi prilikom donošenja odluka. Naš program je po tom pitanju vrlo fleksibilan jer omogućuje studentima da ga upišu uz rad, traje 18 mjeseci te je podijeljen na 10 modula na koje se nadopunjuje završni projekt. Općenito, kao najznačajnije karakteristike spomenuo bih rad u malim grupama i na stvarnim projektima koji su bazirani na suradnji s industrijom.“
Budući da se tehnologije rapidno mijenjaju, ideja IT studijskih programa na RIT Croatia je prezentacija budućih tehnologija.
„Želimo studentima omogućiti što je moguće šire razumijevanje koncepata vezanih uz obradu podataka, od klasifikacije i segmentacije, preko verifikacije i integriteta, sve do obrade i vizualizacije. Program je zapravo temelj za druge nove trendove u IT industriji kao što su Big Data, Blockchain, umjetna inteligencija, strojno učenje, virtualna i proširena stvarnost. Ove tehnologije postoje već i danas, ali u skoroj budućnosti doći će do dodatnog znatnog povećanja potrebe za tim znanjima.“ - opisao nam je ideje programa doc. dr. sc. Martin Žagar te naglasio kako Europska komisija očekuje 100.000 novih radnih mjesta u području podatkovnih znanosti do 2020, gdje bi i plaće trebale biti znatno veće od prosjeka.
Martin Žagar1
Doc.dr.sc. Martin Žagar:  Assistant Professor/Senior Research Associate na RIT Croatia približio nam je Master of Science program Information Sciences and Technologies na kojemu se stvaraju stručnjaci za podatkovne znanosti
 
Zanimala nas je i specifičnost pristupa praksama i radu na studijskim programima.
„Zaista, praktičan pristup od prvog dana, kao i obaveznih 800 sati stručne prakse su nešto kroz što na preddiplomskoj razini pripremamo studente za tržište rada. Na master razini dajemo znanja koja studenti apliciraju na poslovima koje već imaju ili pomoću njih su u mogućnosti promijeniti posao. Netko tko usvoji koncepte vezane za Big Data, može odlučiti pokrenuti vlastiti biznis ili karijeru razvijati u nekoj drugoj industriji. Apsolutno nastavljamo s praktičnim pristupom. Nema definicija i testiranja memoriranih podataka. Studentima prezentiramo probleme u obliku individualnih i grupnih projekata na kojima moraju aplicirati znanja s online i razredne nastave.“, rekao je Žagar.
Na koji se način studenti pripremaju za posao podatkovnog inženjera?
„Stručnjak u području podatkovnih znanosti bi samostalno trebao moći pronaći i analizirati ključne podatke specifične za neko područje ili poslovnu analizu, obraditi ih i po potrebi prikazati (vizualizirati). Zato su naši predmeti orijentirani upravo na stjecanje takvih znanja, počevši od analitičkog razmišljanja, strojnog učenja, dizajna i analize uspješnosti i efikasnosti algoritama, obrade i prikaza podataka, skladišta podataka i tehnika vizualizacije, kao i projektnog menadžmenta. Naravno, postoje manje razlike u samoj definiciji različitih zanimanja u podatkovnim znanostima, ali svima je zajedničko da stručnjaci moraju imati inženjerski način razmišljanja te analitički i sveobuhvatni pristup podacima. Ključnu kompetenciju koju želimo dati našim studentima je otvorenost za daljnje usvajanje novih tehnologija.“ - zaključio je doc. dr. sc. Martin Žagar.
Nakon uspješnog završetka  Master of Science programa Information Sciences and Technologies studenti dobivaju američku diplomu. Studij je organiziran modularno i moguće je i raditi uz studij. Za konkretan studijski program, potrebno je imati određeno IT predznanje koje se tada produbljuje naglascima na analizu, obradu i vizualizaciju podataka. Primjena ovih znanja je vrlo široka i podatkovni inženjeri igrat će jednu od ključnih uloga u procesu digitalne transformacije.
 
na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next