Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Američki političari ljuti nakon što je Huawei predstavio laptop s novim Intel AI čipom Istaknuto

Američki političari ljuti nakon što je Huawei predstavio laptop s novim Intel AI čipom

Nova runda tehnološkog dvoboja između SAD-a i Kine: Huawei je predstavio svoj prvi AI laptop MateBook X Pro, kojeg pogoni novi Core Ultra 9 procesor tvrtke Intel. 

Republikanski zakonodavci SAD-a u petak su kritizirali Bidenovu administraciju nakon što je sankcionirani kineski gigant za telekomunikacijsku opremu Huawei ovog tjedna predstavio prijenosno računalo pogonjeno Intelovim AI čipom.

Sjedinjene Američke Države stavile su Huawei na popis trgovinskih ograničenja 2019. godine zbog kršenja sankcija Iranu, kao dio šireg napora da uspori tehnološki napredak Pekinga. Stavljanje na popis znači da dobavljači tvrtke moraju zatražiti posebnu, teško dostupnu dozvolu prije slanja robe.

Jedna takva dozvola, izdana od strane administracije Trumpa, omogućila je Intelu slanje centralnih procesora Huaweiju za upotrebu u prijenosnim računalima od 2020. godine. Neki su tražili od Bidenove administracije da opozove tu dozvolu, ali mnogi su je s mukom prihvatili znajući da će isteći kasnije ove godine i neće biti obnovljena.

Predstavljanje Huaweijevog prvog prijenosnog računala s podrškom za AI, MateBook X Pro, pokretanog novim procesorom Core Ultra 9 tvrtke Intel, u četvrtak ih je iznenadilo i razljutilo, jer im je sugeriralo da je Ministarstvo trgovine odobrilo isporuke novog čipa tvrtki Huawei.

"Jedna od najvećih tajni u Washingtonu je zašto Ministarstvo trgovine nastavlja dopuštati da se američka tehnologija šalje Huaweiju", rekao je republikanski član Kongresa Michael Gallagher, koji predsjeda Izabranim odborom Zastupničkog doma za Kinu, u izjavi za Reuters.

Izvor upoznat s ovim pitanjem rekao je da su čipovi poslani pod prethodnom dozvolom. Nisu obuhvaćeni nedavnim širokopojasnim ograničenjima za isporuku AI čipova u Kinu, rekli su izvor i druga osoba.

Ministarstvo trgovine i Intel su odbili komentirati. Huawei nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentarom.

Reakcija je znak rastućeg pritiska na administraciju Bidena da učini više kako bi spriječila rast Huaweija, gotovo pet godina nakon što je dodan na popis trgovinskih ograničenja.

U kolovozu je šokirao svijet novim telefonom pogonjen sofisticiranim čipom proizvedenim od strane sankcioniranog kineskog proizvođača čipova SMIC, postajući simbol tehnološkog ponovnog uspona Kine unatoč nastojanjima Washingtona da smanji njegovu sposobnost proizvodnje naprednih poluvodiča.

Na saslušanju pododbora Senata ovog tjedna, Kevin Kurland, službenik za provedbu izvoznih ograničenja, rekao je da su ograničenja Washingtona na Huawei imala "značajan utjecaj" na pristup američkoj tehnologiji. Također je naglasio da cilj nije nužno zaustaviti rast Huaweija, već ga spriječiti da zloupotrebljava američku tehnologiju za "zlonamjerne aktivnosti".

Međutim, te izjave nisu puno pomogle u smanjenju frustracija među republikanskim protivnicima Kine nakon vijesti o novom laptopu Huaweija.

"Ove dozvole moraju prestati", rekao je republikanski kongresmen Michael McCaul u izjavi za Reuters. "Prije dvije godine rečeno mi je da će dozvole za Huaweijevu opremu prestati. Danas se ne čini da se politika promijenila."

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next