Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Amazon dovršio planirano ulaganje u Anthropic vrijedno četiri milijarde dolara Istaknuto

Amazon dovršio planirano ulaganje u Anthropic vrijedno četiri milijarde dolara

Amazon je u srijedu dodatno investirao 2,75 milijardi dolara u rastuću AI tvrtku Anthropic, slijedeći opciju koju je ostavio otvorenom u rujnu prošle godine. Ili 1,25 milijarde dolara koje su investirali tada daju rezultate, ili su možda shvatili da nema drugih konja na raspolaganju za podršku.

Poslovni dogovor iz rujna uključio je ulaganje od 1,25 milijardi dolara u tvrtku u zamjenu za manjinski udio, te određene sporazume o uzvratnom obavljanju usluga, poput korištenja AWS-a od strane Anthropica za svoje opsežne računalne potrebe.

Amazon je navodno imao do kraja prvog kvartala odlučiti hoće li povećati svoje ulaganje do maksimalnih 4 milijarde dolara, i evo nas tik pred rokom, a tvrtka je odlučila uložiti najveći iznos.

AI modeli Anthropica jedni su od rijetkih koji se natječu na najvišim razinama sposobnosti (kako god ih definirali), ali su istovremeno dostupni u velikim razmjerima za poduzeća kako bi ih implementirala interno ili u korisničke aplikacije. OpenAI-jeva GPT serija i Google-ov Gemini su drugi koji se nalaze tamo, ali novaci poput Mistrala uskoro bi mogli ugroziti tu krhku trojku.

Buduću da im nedostaje sposobnost za razvoj adekvatnih modela samostalno iz kojeg god razloga, tvrtke poput Amazona i Microsofta morale su djelovati posredno putem drugih, uglavnom OpenAI-ja i Anthropica. Ove dvije tvrtke ostvarile su ogromne koristi surađujući s jednim od ovih bogatih konkurenata, a do sada nisu vidjele mnogo nedostataka.

Što možemo zaključiti iz Amazonove odluke da uloži maksimalni iznos nakon što su, pretpostavljamo, prilično detaljno pogledali kako operiraju, zapravo je prilično malo.

Za ove tvrtke, koje posjeduju ogromne ratne blagajne pripremljene upravo za ovu svrhu (trošenje više od suparnika kada ih ne mogu nadmašiti inovacijama), ulijevanje gotovine u sektor umjetne inteligencije ima previše strateškog smisla. Trenutno je svijet umjetne inteligencije poput rulet stola, pri čemu OpenAI i Anthropic predstavljaju crno i crveno. Nitko zapravo ne zna gdje će kuglica završiti, a najmanje tvrtke koje nisu mogle predvidjeti ili stvoriti ovu tehnologiju samostalno. Ali ako vaš gorak neprijatelj stavi svoje čipove na crveno, onda je logično da se vi kladite na crno.

Posebno ako možete uložiti na crno s popustom - što je Amazon dobio ovdje, budući da je mogao ulagati prema vrijednosti Anthropica iz rujna, koja je sigurno niža nego što je danas.

S druge strane, ako su stvari izgledale sumnjivo - na način na koji su morali izgledati kod Inflectiona prije nego što je Microsoft napao - Amazon bi se mogao povući ili jednostavno uložiti manje od punih dodatnih 2,75 milijardi dolara. Ali to bi moglo poslati zbunjujući signal koji nitko ne želi da se proširi, a najmanje postojeći investitori u višemilijunskim iznosima.

Znamo da Anthropic ima plan, i ove ćemo godine saznati što Amazon, Apple, Microsoft i drugi multinacionalni interesi misle da mogu učiniti kako bi monetizirali ovu navodno revolucionarnu tehnologiju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next