Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Zatvorena istraga o sustavu Autopilota tvrtke Tesla Istaknuto

Zatvorena istraga o sustavu Autopilota tvrtke Tesla

Uprava za sigurnost prometa na autocestama SAD-a (NHTSA) zatvorila je dugo stajaću istragu o Teslinom sustavu pomoći vozaču Autopilot nakon pregleda stotina nesreća koje su uključivale njegovo krivo korištenje, uključujući 13 smrtonosnih i "mnoge druge s ozbiljnim ozljedama".

Istovremeno, NHTSA otvara novu istragu kako bi ocijenila je li popravak Autopilota koji je Tesla implementirao u prosincu 2023. dovoljno učinkovit.

U dokumentima koje je u petak objavio Ured za istraživanje nedostataka NHTSA-e navodi se da je proveden "opsežan niz radova" koji je otkrio dokaze da "slab sustav angažiranja vozača tvrtke Tesla nije bio prikladan za dopuštene radne sposobnosti Autopilota".

"Ova nesrazmjernost rezultirala je kritičnim sigurnosnim propustom između očekivanja vozača o operativnim sposobnostima [Autopilota] i stvarnih sposobnosti sustava", napisala je agencija. "Ova nesrazmjernost dovela je do predvidljivog krivog korištenja i sudara koji su se mogli izbjeći."

Zatvaranje početne istrage, koja je započela 2021. godine, označava kraj jednog od najvidljivijih napora vlade u ispitivanju Teslinog softvera Autopilota. Ministarstvo pravosuđa također proučava tvrdnje tvrtke o tehnologiji, a Kalifornijski odjel za motorna vozila optužio je tvrtku Tesla da lažno reklamira sposobnosti Autopilota i naprednijeg beta softvera za potpuno autonomno voženje. U međuvremenu, Tesla sada ide "punom parom prema autonomiji", prema izjavama izvršnog direktora Elona Muska.

NHTSA je rekla da je njihova istraga pregledala 953 prijavljene nesreće do 30. kolovoza 2023. U otprilike polovici (489) tih nesreća, agencija je rekla da "nije bilo dovoljno podataka za procjenu", da je drugo vozilo bilo krivo, da Autopilot nije bio u uporabi ili da je nesreća bila na drugi način nevezana uz istragu.

NHTSA je rekla da se preostalih 467 nesreća može podijeliti u tri kategorije. Bilo je mnogo (211) nesreća u kojima "je prednja ravnina Tesle udarila u drugo vozilo ili prepreku s dovoljno vremena za odgovor pažljivog vozača kako bi izbjegao ili ublažio sudar". Rekla je da je 145 nesreća uključivalo "skretanja s ceste u uvjetima niske trakcije poput mokrih cesta". I rekla je da se 111 nesreća odnosilo na "skretanja s ceste gdje je Autosteer slučajno isključen vozačevim unosima".

Tesla upozorava vozače da moraju obratiti pažnju na cestu i držati ruke na volanu dok koriste Autopilot, što mjeri putem senzora za okretni moment i, u svojim novijim automobilima, kamere unutar kabine. Međutim, NHTSA i druge sigurnosne organizacije su rekle da ta upozorenja i provjere nisu dovoljno rigorozni. U prosincu je NHTSA rekla da te mjere "nisu dovoljne da spriječe zloupotrebu".

Tesla je pristala izdati povlačenje putem ažuriranja softvera koje bi teoretski povećalo praćenje vozača. Ali to ažuriranje zapravo nije izgledalo da mnogo mijenja Autopilot - mišljenje s kojim se, čini se, slaže NHTSA.

Dijelovi tog popravka putem povlačenja zahtijevaju da "vlasnik pristane", a Tesla omogućuje vozaču da "lako poništi" neke od zaštita, prema NHTSA-i.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next