Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Elon Musk pretvara svoj chatbot Grok u open-source alat Istaknuto

Elon Musk pretvara svoj chatbot Grok u open-source alat

AI startup xAI, osnovan od strane Elona Muska, će ovog tjedna objaviti izvorni kôd svog chatbota Grok, konkurencije ChatGPT-u, izjavio je poduzetnik, svega nekoliko dana nakon što je tužio OpenAI i prigovorio da je startup podržan od strane tvrtke Microsoft skrenuo s otvorenog kôda, koji mu je bio početna ideja.

xAI je prošle godine objavio Grok, opskrbljujući ga značajkama, uključujući pristup "stvarnim" informacijama i pogledima koji nisu obuzdani "politički korektnim" normama. Usluga je dostupna korisnicima Twittera koji plaćaju mjesečnu pretplatu od 16 dolara.

Elon Musk, koji nije pojasnio koje sve aspekte Groka planira pretvoriti u open source, pomogao je suosnivanje OpenAI-a sa Samom Altmanom prije gotovo deset godina kao protutežu dominaciji Googlea u umjetnoj inteligenciji. No, prema tužbi podnesenoj krajem prošlog mjeseca, Musk tvrdi da je OpenAI, koji je također bio obvezan činiti svoju tehnologiju "slobodno dostupnom" javnosti, postao zatvorenog kôda i usredotočio se na maksimiziranje profita za Microsoft. (Pročitajte odgovor OpenAI-a ovdje.)

"Do današnjeg dana, web stranica OpenAI-a i dalje tvrdi da je njihov cilj osigurati da AGI 'koristi cijelom čovječanstvu.' Međutim, u stvarnosti, OpenAI je preobražen u zatvoreni izvor informacija, de facto podružnicu najveće tehnološke tvrtke na svijetu: Microsoft," tvrdi Muskova tužba.

Tužba je izazvala debatu među mnogim tehnolozima i investitorima o prednostima otvorenog kôda umjetne inteligencije. Vinod Khosla, čija tvrtka spada među prve investitore u OpenAI, nazvao je Muskov pravni postupak "masivnom smetnjom u postizanju ciljeva u pogledu AGI-a i njegovih koristi."

Marc Andreessen, suosnivač tvrtke Andreessen Horowitz, optužio je Khoslu da "lobira za zabranu istraživanja otvorenog kôda" u području umjetne inteligencije. "Svaka značajna nova tehnologija koja unapređuje dobrobit ljudi dočekana je lažnom moralnom panikom", rekao je Andreessen, čija je tvrtka a16z podržala Mistral, čiji je chatbot otvorenog kôda. "Ovo je samo najnoviji primjer."

Obećanje da će uskoro objaviti izvorni kôd Groka pomoći će xAI-u da se pridruži popisu rastućih tvrtki, uključujući Meta i Mistral, koje su objavile kôd svojih chatbota javnosti.

Musk već dugo zagovara otvoreni kôd. Tesla, još jedna tvrtka kojom upravlja, otvorila je mnoge svoje patente. "Tesla neće pokrenuti tužbe zbog patenata protiv bilo koga tko, u dobroj vjeri, želi koristiti našu tehnologiju", rekao je Musk 2014. godine. X, ranije poznat kao Twitter, također je prošle godine otvorio izvor nekih svojih algoritama.

Ponovio je svoju kritiku firme kojom upravlja Altman u ponedjeljak, rekavši: "OpenAI je laž."

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next