Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europska tehnologija za leteći automobil prodana Kini Istaknuto

Izvor: KleinVision Izvor: KleinVision

Tehnologija iza letjelice, prvotno razvijena i uspješno testirana u Europi, kupljena je od strane kineske tvrtke.

Pokretan BMW-ovim motorom i običnim gorivom, AirCar je letio 35 minuta između dva slovačka aerodroma 2021. godine, koristeći piste za uzlijetanje i slijetanje.

Trebalo je malo više od dvije minute da se pretvori iz automobila u zrakoplov.

Sada će se vozila napravljena prema njegovom dizajnu koristiti unutar "specifične geografske regije" Kine.

aircar8.jpg

Hebei Jianxin Flying Car Technology Company, sa sjedištem u gradu Cangzhou, kupila je ekskluzivna prava za proizvodnju i korištenje AirCar letjelica unutar nepoznatog područja.

Tvrtka je izgradila vlastitu zračnu luku i školu letenja nakon prethodne akvizicije od drugog slovačkog proizvođača zrakoplova, rekao je Anton Zajac, suosnivač tvrtke KleinVision, koja je kreirala AirCar.

Nakon što je predvodila razvoj revolucije električnih vozila, Kina sada aktivno razvija rješenja za zračni prijevoz.

aircar4.jpg

Prošlog mjeseca je firma nazvana Autoflight izvela testni let putničkog drona između gradova Shenzhen i Zhuhai. Putovanje, koje traje tri sata automobilom, završeno je za 20 minuta, rekli su - iako u zrakoplovu nije bilo putnika.

A 2023. godine kineska firma eHang dobila je sigurnosni certifikat od kineskih vlasti za svoj električni taksi na letu. Tad je vlada Ujedinjenog Kraljevstva rekla da bi letjelice taksija mogle postati redovna pojava na nebu do 2028. godine.

No, za razliku od ovih letjelica za putnike nalik dronovima, AirCar ne uzlijeće i ne slijeće vertikalno, već zahtijeva pistu.

aircar16.jpg

KleinVision je odbila reći za koliko je prodala tehnologiju. AirCar je dobio potvrdu o zrakoplovnosti od slovačke transportne vlasti 2022. godine i pojavio se u videu kojeg je na Youtube stavio poznati Youtuber Mr Beast ranije ove godine. Osim toga, pojavio se i u Amazonovoj emisiji The Grand Tour.

Još uvijek postoje značajne prepreke za ovu vrstu prijevoza u smislu infrastrukture, regulacije i javnog prihvaćanja tehnologije.

"Ovaj hrabri novi svijet osobnog prijevoza djeluje kao veliki izjednačivač", rekao je konzultant za zrakoplovstvo Steve Wright.

aircar12.jpg

Globalni pokušaji reguliranja sektora ostavili su "sve u trci da smisle cijeli novi niz pitanja koja treba postaviti".

"U ovom smislu, povijest Zapada ponekad može usporiti stvari, jer postoji određena napast da se ove nove mašine uguraju u stare kategorije", dodao je gospodin Wright. "Kina bi to mogla vidjeti kao priliku da preuzme vodstvo."

Slične su zabrinutosti nekada postojale i za električne automobile - u kojima je Kina postala globalni lider na tržištu.

aircar9.jpg

Prodaja slovačkog AirCara mogla bi izazvati pitanja o tome hoće li Kina biti spremna učiniti isto s letećim automobilima.

Wright je rekao da iako su prototipovi poput AirCara "velika zabava", stvarnost će vjerojatno biti običnija "s čekanjem u redovima i provjerama prtljage i ostalim stvarima".

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next