Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Medijske kuće tužile OpenAI i Microsoft zbog kršenja autorskih prava Istaknuto

Medijske kuće tužile OpenAI i Microsoft zbog kršenja autorskih prava

Pravni zahtjevi počinju se gomilati protiv tvrtki Microsoft i OpenAI, kako izvještava portal The Verge, s tri medijske tvrtke koje su podnijele tužbe zbog kršenja autorskih prava.

The Intercept, Raw Story i AlterNet podnijeli su zasebne tužbe optužujući ChatGPT za reprodukciju vijesti „doslovce ili gotovo doslovce“, istovremeno uklanjajući važne informacije poput imena autora.

Sve te stranice, koje zastupa ista pravna tvrtka, tvrde da bi ChatGPT, ako je treniran na autorskom materijalu, „trebao naučiti komunicirati tu informaciju pružajući odgovore“. Raw Story i AlterNet dodali su da su OpenAI i Microsoft morali znati da će chatbot biti manje popularan i generirati manji prihod ako „korisnici vjeruju da odgovori ChatGPT-a krše autorska prava trećih strana“.

Medijske tvrtka napominju u tužbi da OpenAI nudi sustav za odustati za vlasnike web stranica, što znači da tvrtka mora biti svjesna potencijalnih povreda autorskih prava. Microsoft i OpenAI također su izjavili da će braniti korisnike od pravnih zahtjeva vezanih uz kršenje autorskih prava koji mogu proizaći iz korištenja njihovih proizvoda, te čak pokriti troškove nastale tim povodom.

Krajem prošle godine, The New York Times tužio je OpenAI i Microsoft zbog kršenja autorskih prava, tvrdeći da „traži da ih se smatra odgovornima za milijarde dolara zakonskih i stvarnih šteta“. OpenAI zatražio je od suda odbacivanje tog zahtjeva, tvrdeći da je NYT iskoristio grešku u ChatGPT-u koja ga je natjerala da doslovno citira članke.

Tvrtke se također suočavaju s tužbama od strane više autora publicističkih knjiga koji ih optužuju za „masivnu i namjernu krađu autorskih djela“, te od strane komičarke Sarah Silverman zbog sličnih tvrdnji.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next