Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kina zabranila Intel i AMD procesore u državnim računalima Istaknuto

Kina zabranila Intel i AMD procesore u državnim računalima

Također blokiraju Microsoft Windows operativni sustav i servise za baze podataka inozemnih tvrtki.

Kina je uvela smjernice koje zabranjuju uporabu američkih procesora tvrtki AMD i Intel u računalima i poslužiteljima vlade, izvijestio je Financial Times. Nove su se smjernice također usmjerile na blokiranje Microsoft Windowsa i stranih proizvoda baza podataka u korist domaćih rješenja, što predstavlja najnoviji potez u dugotrajnom trgovinskom ratu u tehnološkom sektoru između dviju zemalja.

Vladine agencije sada moraju koristiti "sigurne i pouzdane" domaće zamjene za AMD i Intel čipove. Na popisu odobrenih procesora nalazi se 18 procesora, uključujući čipove od Huaweija i državne tvrtke Phytium - obje su zabranjene u SAD-u.

Nove smjernice - uvedene u prosincu i nedavno tiho provedene - mogle bi imati značajan utjecaj na Intel i AMD. Kina je prošle godine činila 27 posto od 54 milijarde dolara prodaje Intela i 15 posto od 23 milijarde dolara prihoda AMD-a, prema FT-u. Međutim, nije jasno koliko čipova se koristi u vladinom sektoru u usporedbi s privatnim sektorom.

Ovo su najagresivniji potezi Kine do sada u pokušaju ograničavanja upotrebe tehnologije izgrađene u SAD-u. Prošle godine, Peking je zabranio domaćim tvrtkama korištenje Micronovih čipova u ključnoj infrastrukturi. Istovremeno, SAD su zabranile širok spektar kineskih tvrtki, od proizvođača čipova do zrakoplovnih tvrtki. Administracija Joea Bidena također je blokirala američke tvrtke kao što je NVIDIA da prodaju AI i druge čipove Kini.

SAD, Japan i Nizozemska dominirali su proizvodnju naprednih procesora, a te su se zemlje nedavno složile o pooštravanju kontrola izvoza litografskih strojeva iz ASL-a, Nikona i Tokyo Electrona. Međutim, kineske tvrtke, uključujući Baidu, Huawei, Xiaomi i Oppo, već su počele dizajnirati vlastite poluvodiče kako bi se pripremile za budućnost u kojoj više neće moći uvoziti čipove iz SAD-a i drugih zemalja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next