Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ivan Anušić: FER je ključan za pokretanje inicijativa u tehnologiji, konkretizirat ćemo suradnju Istaknuto

Ivan Anušić: FER je ključan za pokretanje inicijativa u tehnologiji, konkretizirat ćemo suradnju

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Ivan Anušić danas je posjetio Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) te prisustvovao prezentaciji rješenja s kojim je FER-ov tim u veljači pobijedio na prestižnom međunarodnom natjecanju u robotici - MBZIRC (Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge).

„Vidim prostor za suradnju FER-a i MORH-a. FER je ključan za razvoj inovacije i pokretanje inicijativa u tehnologiji u Hrvatskoj te ćemo suradnju konkretizirati i produbiti“, istaknuo je ministar Anušić, koji je na FER došao u pratnji glavnog savjetnika Ivana Hampovčana te državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva (SDURDD) Bernarda Gršića.

“Osobno čestitam FER-u, koji sam i ja završio, na ovom uspjehu. Biti prvi na svjetskoj razini u robotici po meni nije ništa novo, jer je FER već dulje vrijeme lider u robotici u ovom dijelu Europe. Tako da kad gledamo suradnju države sa znanstvenim institucijama, to je svakako prioritet i ove Vlade i budućih naraštaja, jer bez toga nema daljnjeg gospodarskog rasta i razvoja cijele države“, podijelio je državni tajnik Gršić.

Ministra i pratnju primili su dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas, voditelj Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) prof. dr. sc. Nikola Mišković te voditeljica pobjedničkog FER-ovog tima dr. sc. Barbara Arbanas Pascoal Ferreira, a obišli su i laboratorij LABUST.

Bernard Gršić Vedran Bilas Ivan Anušić

„Zadovoljstvo nam je upoznati potpredsjednika Vlade s istraživačkim projektima i modelima rada na FER-u. Intenzivna međunarodna suradnja, izazovni projekti i dobri uvjeti studiranja i rada privlače i zadržavaju sjajne stručnjake u Hrvatskoj. Tehnološki iskoraci mogu značajno doprinositi digitalnoj suverenosti i obrambenoj snazi“, rekao je dekan Bilas.

"Uspjeh ostvaren na ovome natjecanju je rezultat višedesetljetnog istraživanja u području robotike koje se provodi na FER-u. Našim studentima i istraživačima pružamo mogućnost rada na jedinstvenim istraživačkim projektima koji od njih rade najveće stručnjake u području robotike u svijetu. Ponosni smo na naše studente i istraživače, i zbog njih ne stajemo na ovome - FER intenzivno radi na unaprjeđenju u području istraživanja robotskih tehnologija s pomorskim primjenama”, istaknuo je voditelj LABUST-a Mišković.

Voditeljica tima Arbanas Pascoal Ferreira, s okupljenima je podijelila kako se tehnologija još uvijek razvija: „Mi smo na nju uložili protekle dvije godine razvoja te testiranja cijelog autonomnog sustava besposadnog broda i letjelica. Naravno, tehnički je to vrlo izazovno i to su sve tehnologije koje su još uvijek u razvitku te zbog toga nisu još na industrijskoj razini, ali kroz par godina razvoja mislim da bi definitivno mogle doći do te razine.“

Podsjetimo, ovogodišnji cilj natjecanja u Abu Dhabiju bio je otkriti plovilo i autonomnim besposadnim brodom uzeti teret s tog plovila u suradnji s bespilotnom letjelicama i to bez korištenja vanjskog navigacijskog sustava. S najboljim rješenjem, Hrvatska se našla u svjetskom vrhu, a FER-ov tim prvi ispred elitnih konkurenata. Za ulazak u finale se borio protiv pedesetak timova s uglednih kompanija i sveučilišta iz cijelog svijeta, uključujući Lockheed Martin i MIT (Massachusetts Institute of Technology).

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next