Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Roblox - platforma koja povezuje igre, kreativnost i zaradu Istaknuto

Roblox - platforma koja povezuje igre, kreativnost i zaradu

Roblox je trenutno najveće web odredište na svijetu s računalnim igrama čiji sadržaj generiraju korisnici.

Vrijednost tvrtke iza koje stoje David Baszucki i Erik Cassel porasla za 60 posto na 47 milijardi američkih dolara nakon prvog dana trgovanja njihovim dionicama na Njujorškoj burzi početkom ovog mjeseca.

Nije riječ o naročito novoj pojavi – Roblox je službeno pokrenut 1. rujna 2006. godine, a povijest mu seže i do 2004. godine – ali se s vremenom uspio etablirati i steći veliki broj poklonika. Više od 164 milijuna ljudi igra Roblox barem jednom mjesečno, dok ga 33,4 milijuna koristi svakodnevno. Među njima je i više od pola sve djece mlađe od 16 godina u Sjedinjenim Državama.

Osim što omogućava programiranje igara i igranje igara koje su razvili drugi korisnici, jedan od glavnih aduta ove platforme je sadržajna raznovrsnost. Podržava niz platformi za igranje kao što su Microsoft Windows, Xbox One, Android, iOS, macOS i Fire OS te igre za jednog ili više igrača.

U Robloxu također povremeno organiziraju događanja u virtualnom i stvarnom svijetu, radi vlastite ili promocije drugih (poput, recimo, filmova "Wonder Woman 1984" i "Aquaman").

Poslovni model potiče kreativnost

Besplatan je za igranje, ali nudi mogućnost kupovine u igrama. Njihov poslovni model potiče izradu iskustava za druge korisnike, a zajednica je već prilično brojna i jaka. Tijekom prošle godine uprihodili su 920 milijuna američkih dolara, više nego udvostručivši prihode u odnosu na prethodnu godinu.


Više do 1.250 developera ostvarilo je barem 10 tisuća USD prihodima u robuksima, digitalnoj valuti koju ta platforma koristi i koju je moguće pretvoriti u standardnu gotovinu. Ipak, tek oko 300 njih uprihodilo je sto tisuća USD i više na godišnjoj razini. Roblox je tijekom prošle godine isplatio ukupno 250 milijuna USD developerima.

Kako piše BBC, veliki izazov bit će zadržavanje mlade publike dok se nastoje proširiti kako bi obuhvatili i starije korisnike, kao i zadržati sada mlade korisnike kako će stariti. Naime, sad se Robloxu priključuju i djeca stara deset godina.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next