Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europska unija želi ispitati Apple nakon optužbi o blokiranju Epic Games trgovine aplikacija Istaknuto

Europska unija želi ispitati Apple nakon optužbi o blokiranju Epic Games trgovine aplikacija

Regulatori Europske unije izjavili su da žele ispitati Apple zbog optužbi da je blokirao tvrtku za video igre Epic Games u pokušaju uspostave vlastite trgovine aplikacija, što bi moglo predstavljati kršenje digitalnih pravila koja su stupila na snagu na razini Unije u četvrtak.

Ovo je svježe zaoštravanje visokog sukoba između dviju tvrtki. Epic, proizvođač popularne igre Fortnite, godinama se bori protiv ekskluzivne kontrole Applea nad distribucijom iPhone aplikacija.

Epic tvrdi da je Apple onemogućio njihov pokušaj uspostave vlastitog iOS tržišta aplikacija kako bi konkurirali Appleovoj App Store, nazivajući to kršenjem novog Akta o digitalnim tržištima (DMA) Europske unije.

Sveobuhvatni skup pravila, osmišljen za sprječavanje velikih tehnoloških tvrtki da kontroliraju digitalna tržišta, prisilio je Apple da omogući korisnicima u Europi preuzimanje iPhone aplikacija s trgovina koje ne upravlja američki tehnološki div - potez koji je dugo odbijao.

Europska komisija, najviši regulator za tržišno natjecanje u EU, izjavila je u četvrtak da je "zatražila dodatna pojašnjenja od Applea u vezi s DMA". Pravila prijete kaznama koje bi mogle doseći do milijardi za povrede.

Apple je već ovog tjedna kažnjen s dvije milijarde dolara od strane EU zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja u vezi sa sprečavanjem konkurencije u području streaminga glazbe.

Komisija je izjavila da "također procjenjuje jesu li postupci Applea doveli do sumnje u njihovu usklađenost" s drugim EU propisima, uključujući Zakon o digitalnim uslugama, drugi set pravila u digitalnom pravilniku EU-a koji zabranjuje tehnološkim tvrtkama "proizvoljnu primjenu" svojih uvjeta i odredbi.

Epic tvrdi da Apple otvoreno krši DMA odbacivanjem alternativne trgovine aplikacija za iPhone koju je planirao pokrenuti u Švedskoj kako bi služila korisnicima Europske unije.

Optužuje Apple za odmazdu zbog oštrih kritika koje je objavio izvršni direktor Tim Sweeney, koji je predvodio uglavnom neuspjeli slučaj protiv iPhone App Storea u SAD-u.

Apple tvrdi da je njegova akcija opravdana zbog prethodnih nezakonitih postupaka i sudskih postupaka koji su rezultirali odlukom američkog suda 2021. godine.

Apple je izbacio Epic iz svoje App trgovine nakon što je pokušao zaobići ograničenja koja Apple tvrdi da štite sigurnost i privatnost korisnika iPhonea, istovremeno pomažući povratu dijela ulaganja koje pokreće jedan od najrasprostranjenijih uređaja na svijetu.

"Grubo kršenje ugovornih obveza Epica prema Appleu dovelo je do zaključka sudova da Apple ima pravo prekinuti 'bilo koje ili sve podružnice, povezane tvrtke i/ili druge subjekte pod potpunom kontrolom tvrtke Epic Games u bilo kojem trenutku i po isključivoj odluci Applea'", izjavio je Apple. "S obzirom na prošlo i trenutačno ponašanje Epica, Apple je odlučio iskoristiti to pravo".

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next