Biz Tech web portal powered by vidi logo2

U Zagrebu otvoren prvi coworking prostor u Hrvatskoj specijaliziran za blockchain tehnologiju Istaknuto

U Zagrebu otvoren prvi coworking prostor u Hrvatskoj specijaliziran za blockchain tehnologiju

Dok se prema podacima CoinMarketCapa, najpopularniji primjer korištenja blockchain tehnologije, Bitcoin, kreće oko 70.000 dolara vrijednosti, više nego rekordnih 2017. i 2021. godine te Wall Street sve više raspravlja o njegovoj budućnosti, u Hrvatskoj je otvoren prvi coworking prostor specijaliziran za tu tehnologiju - House of Blockchain.

Blockchain tehnologija primjenjuje se u sljedivosti hrane, industrijskih proizvoda i dijamanata te u financijskoj industriji, a najpopularnija je po primjeni u Bitcoinu i Ethereumu. U posljednje vrijeme popularnost ove tehnologije podigli su BlackRockov Bitcoin ETF, koji je premašio vrijednost od 10 milijardi dolara, i Europska Komisija, koja želi vidjeti primjenu blockchain tehnologije u državnoj upravi. Toj inicijativi se priključila i Hrvatska.

Novi coworking, dijeljeni radni prostor sa stolovima i uredima za iznajmljivanje smješten na Prisavlju nedaleko HRT-a u središtu Zagreba, ujedno je jedan od deset najvećih u državi. Zauzima 650 kvadrata.
House of Blockchain na jednom mjestu okupio je najveće domaće blockchain startupe, stručnjake koji mogu pomoći s razvojem pametnih ugovora, povezivanjem s najvećim blockchain zajednicama globalno, dizajnom, umjetnom inteligencijom, financijama, marketingom i poslovnim razvojem. U ovom coworkingu je ujedno i sjedište nacionalnog blockchain i kripto udruženja UBIK-a.

DoraKordiRadmanic portret

Dora Kordi Radmanić, menadžerica operacija House of Blockchain kaže da u Zagrebu i Hrvatskoj postoji snažna blockchain zajednica startupa, developera i investitora.
“Mnogi od njih rade na svojim startupima i domaćim i stranim blockchain projektima, a zbog tako aktivne lokalne blockchain zajednice, čiji je dio i kripto zajednica, House of Blockchain je već u startu popunio 72 posto kapaciteta”, izjavila je Kordi Radmanić, menadžerica operacija House of Blockchain.

House of Blockchain smjestio se na transverzali zagrebačke blockchain scene. U krugu od kilometra nalazi se većina najvećih blockchain projekata koji se razvijaju u Hrvatskoj.
U blizi su i sva tri najveća studentska doma u Zagrebu: Stjepan Radić na Savi te Dr. Ante Starčević ‘Šara’ i Cvjetno naselje. Na par minuta pješice nalaze se dva najveća tehnička fakulteta u Hrvatskoj - FER i FSB, a tu je i Filozofski fakultet te Nacionalna i sveučilišna knjižnica.

“Zagreb i Hrvatska posebni su po tome što mnogo ljudi ima vrlo izraženo nepovjerenje u institucije, a to je problem koji se matematički rješava korištenjem blockchain tehnologije i na takvom ‘kriptografskom povjerenju’ danas gradi se sve više i više proizvoda o čijim prednostima i izazovima želimo educirati javnost”, izjavila je Dora Kordi Radmanić, menadžerica operacija House of Blockchain.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next