Menu

Hrvatski IT će do 2019. godine vrijediti 470 milijuna $

Ilustracija, izvor: Pixabay Ilustracija, izvor: Pixabay

Hrvatsko tržište IT usluga prati europske trendove rasta. Potrošnja na IT usluge u središnjoj i istočnoj Europi je rasla u 2015. godini nakon dugotrajne stagnacije. Tržište IT usluga u središnjoj i istočnoj Europi (bez Rusije) rasti će prosječnom godišnjom stopom od 4.8% te dosegnuti vrijednost od 11 milijardi američkih dolara u 2019. godini. Očekuje se da će domaće tržište IT usluga dosegnuti vrijednost od 470 milijuna američkih dolara u 2019. godini, rastući prosječnom stopom od 6.5% u petogodišnjem periodu. 

Digitalna transformacija značajno će utjecati na poslovanje kompanija u CEE regiji. Sve razine unutar organizacija biti će zahvaćene; od samih poslovnih procesa, finalnih proizvoda i usluga postati će digitalizirane te više vezane uz djelokrug rada samog IT-a. Očekuje se porast upotrebe tehnologije i modela vezanih uz 3. Informatičku platformu: računarstvo u oblaku, mobilnost, big data analitiku, društvene mreže te sigurnost.

Na IT trening i edukaciju otpada oko četvrtine od ukupne potrošnje na IT usluge u CEE regiji te taj segment predstavlja pouzdan izvor prihoda za tehnološke vendore i kanale distribucije, unatoč pritiscima za smanjenje tržišnih marži kod ovog tipa usluga. Nakon godina stagnacije krajnji korisnici polako odbacuju stare, obrambene poslovne strategije te više ulažu u inovativne projekte, koji podržavaju najmodernija rješenja. Projektno tržište u CEE regiji trenutno predstavlja više od polovice ukupne vrijednosti tržišta IT usluga i značajno će utjecati na daljnji rast.

Izvor: IDC 

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next