Upozorenje
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 262
Menu

Za svemirski centar u Udbini trebat će educirati i zaposliti hrvatske inženjere Istaknuto

Za svemirski centar u Udbini trebat će educirati i zaposliti hrvatske inženjere

„Idućeg bi desetljeća mogli početi komercijalni letovi s putnicima u svemir i to upravo iz Hrvatske“ najavio je Slobodan Danko Bosanac, voditelj ureda Swiss Space Center (S3) u Hrvatskoj.  

„Želimo da Hrvatska bude jedan od europskih centara za istraživanje svemira. Osnovali bi i centar izvrsnosti gdje bi okupili hrvatske stručnjake iz industrije, gospodarstva i školstva da rade na jednom mjestu“ rekao je Slađan Zovko, generalni direktor S3 Hrvatska, novoosnovane podružnice Swiss Space Systems u Hrvatskoj.

Maketa projektirane letjelice kakva će polijetati u svemir iz Udbine  prema tvrdnjama Swiss Space Systemsa

Na konferenciji u Hotelu Esplanade u Zagrebu u ponedjeljak, 16. veljače, CEO S3 Holdinga u Švicarskoj Pascal Jaussi je uz vodstvo hrvatske podružnice te veleposlanika Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj Stefana Estermanna predstavio plan za gradnju svemirskog centra u Udbini, odakle će polijetati Space Shuttleovi koji bi lansirali satelite u svemir. „Raspolažemo s budžetom od 250 milijuna eura do prvog lansiranja u 2018., što u svemirskim mjerilima nije veliki budžet“ objasnio je Jaussi.

Da bi Shuttleovi uopće poletjeli, prvo ove i iduće godine planiraju testirati ZeroG letove gdje gdje se simulira bestežinsko stanje. „Probni ZeroG letovi bi mogli početi već tijekom iduće godine, ali ne iz Udbine nego vjerojatno s nekog postojećeg hrvatskog aerodroma, primjerice Plesa“ objasnio je Bosanac. Do 2018. godine bi lansirali prvi satelit težine do 250 kilograma, a nakon 2020. planiraju početi s podorbitalnim prijevozom putnika i robe. Također, sateliti koji bi se slali u svemir biti će proizvedeni u Hrvatskoj iako ne precizirajući hoće li ih raditi samostalno ili u suradnji s hrvatskim tvrtkama.

No da bi uspjeli ostvariti ovaj ambiciozan plan, moraju izgraditi svemirski centar i svemirsku luku, po uzoru na onaj u Švicarskoj. Uz svemirsku luku, u ovom projektu žele ujediniti komercijalne firme, istraživanje i obrazovanje, te bi ovakva investicija otvorila nova radna mjesta za hrvatske stručnjake. Ostaje nejasno koliko će se ljudi i kojih obrazovnih profila zaposliti u Hrvatskoj, jer na to nam pitanje vodstvo u ovom trenutku nije moglo dati jasan odgovor te koji su uopće obrazovni kapaciteti hrvatskih visokih učilišta da takve specifične kadrove pripreme za tržište rada već kroz idućih nekoliko godina, no možda je to dobra prilika za one koji osmišljavaju nove kolegije na hrvatskim tehnološkim fakultetima. Trenutno zapošljavaju 75 ljudi, a cilj im je zaposliti njih 200 u Hrvatskoj, Švicarskoj, SAD-u i Španjolskoj.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next