Menu

CARNET obilježio 25 godina od kako je Hrvatska dobila svoju nacionalnu domenu. Istaknuto

CARNET obilježio 25 godina od kako je Hrvatska dobila svoju nacionalnu domenu.

Priznanje Hrvatske u ovom našem tehnološkom i digitalnom svijetu stiglo je 1993. godine, kada je današnjem zamjeniku Srca Ivanu Mariću upućena poruka: „Please go ahead with the new top level domain HR for Croatia“.

To je označilo početak formalnog priznavanja .hr domene, a prva registrirana domena bila je srce.hr. Od tada broj domena konstantno raste i trenutno je registrirano njih više od 100.800. Važno je napomenuti kako je Republika Hrvatska jedina europska zemlja koja nudi mogućnost registracije besplatne nacionalne domene za svoje građane i pravne osobe pa tako najveći broj registriranih domena upravo čine one besplatne, njih više od 70 posto. Naplatne .hr domene moguće je registrirati preko ovlaštenih registrara.

U odnosu na mnoge druge vršne domene, .hr domena je u velikoj mjeri vjerodostojna jer čvrstom politikom upravljanja utječe na točnost podataka o korisnicima, što je bitan čimbenik u poslovanju na internetu.

“Nacionalna domena važan je nacionalni resurs i zahtijeva trajnu pažnju u tehničkom i u administrativnom smislu”, izjavio je izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, predsjednik Povjerenstva za upravljanje domenom .hr.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next