Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Investitor traži milijarde od Elona Muska zbog prijevare s dogecoinom Istaknuto

Investitor traži milijarde od Elona Muska zbog prijevare s dogecoinom

Protiv Elona Muska i tvrtki koje vodi podignuta je tužba kojom se traži 258 milijardi američkih dolara odštete.

Tužbu je podigao investitor Keith Johnson, koji tvrdi kako je na prijevaru uvučen u piramidalnu šemu vezanu uz kriptovalutu dogecoin.

Tužbom podignutom pred saveznim sudom u Donjem Manhattanu (New York) obuhvaćene su tvrtke SpaceX i Tesla. Uz 86 mlrd. USD odštete Johnson traži dodatnu naknadu od 172 mlrd. USD zbog gubitaka nastalih trgovanjem dogecoinom od 2019. godine.

Ta je kriptovaluta bila Muskovom omiljenom temom, o kojoj je redovno govorio na društvenim medijima. Vrijednost joj je trenutno tek nešto ispod šest američkih centi, daleko ispod 74 centa u svibnju 2021. godine kada je dosegnula vrhunac.

Prijevara u kojoj nastrada veća budala

Johnson je u tužbi naveo kako dogecoin nije valuta, dionica ili vrijednosnica. Njena se vrijednost ne temelji na zlatu ili nekom drugom plemenitom metalu, kao niti na bilo čemu konkretnom.

"Ne možete ju pojesti, uzgojiti ili nositi", istaknuo je Johnson, "Ne donosi kamate ili dividendu. Nema jedinstvenu korist u usporedbi s drugim kriptovalutama. Iza nje ne stoji ni vlada niti bilo koje privatno tijelo.
To je prijevara u sklopu koje se traže veće budale koje će kupiti dogecoin po višoj cijeni."

Johnson namjerava predstavljati ne samo sebe, već i druge ulagače koji su izgubili novac ulaganjem u dogecoin od travnja 2019. godine.

Također planira ishoditi zabranu koja će Muska i tvrtke kojima upravlja onemogućiti u promoviranju dogecoina, kao i zatražiti da se trgovanje tom kriptovalutom proglasi kockanjem prema njujorškim i američkim zakonima općenito.

Musk, čije osobno bogatstvo trenutno vrijedi oko 217 mlrd. USD, u ožujku ove godine je izjavio kako neće prodavati bitcoin, ethereum ili dogecoin, usprkos ogromnom padu vrijednosti kriptovaluta tijekom zadnjih nekoliko mjeseci, piše Independent.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next