Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Direktor američke tvrtke ispod stola prodavao Rusima procesore Istaknuto

Direktor američke tvrtke ispod stola prodavao Rusima procesore

Američka tehnološka tvrtka Extreme Networks prošle godine je obustavila sve poslovne aktivnosti u Rusiji kako bi pokazala solidarnost s narodom Ukrajine.

Ali, Reuters je otkrio kako najviše rangirani menadžer ove tvrtke, izlistana na burzama kapitala u Sjedinjenim Državama, nije prestao poslovati u Rusiji.

Sergey Gusakov, dok je još radio kao menadžer Extremea za bivše sovjetske republike, osnovao je vlastitu tvrtku u travnju 2022. za opskrbu ruskih klijenata informatičkom opremom koju je napravio konkurent njegovog poslodavca.

Informatička oprema koju Gusakovljeva tvrtka Vektor-T prodaje u Rusiji sklapa se u Kini i sadrži američke mikroprocesore. Tako su ti procesori stigli u Rusiju usprkos što je na snazi zabrana njihove prodaje u sklopu američkih sankcija.

Uprava je bila upozorena

Ranije ovog mjeseca je otkriveno kako je Acer sve donedavno isporučivao svoje proizvode u Rusiju.Reutersova istraga krajem prošle godine pokazala je kako su računalne i druge elektroničke komponente vrijedne milijarde američkih dolara našle put do Rusije putem mreže dobavljača trećih strana.

Gusakov je vodio svoj paralelni pothvat dulje od godinu dana unatoč tome što je njegov suradnik u ljeto 2022. upozorio najviše rukovodstvo Extremea kako bi njegova uključenost u prodaju tehnologije sa strane Rusiji mogla kršiti pravila tvrtke.

U Extremeu su pokrenuli istragu i savjetuju se o tome što poduzeti. Tvrde kako ne posluju u Rusiji i poštuju američka izvozna ograničenja. Nije jasno kakav status Gusakov trenutno ima u toj tvrtci.

Upitan o čemu se radi, Gusakov je rekako kako je riječ o fikciji.

Prošle je godine Reuters otkrio kako je Extreme, prije invazije na Ukrajinu, opskrbio informatičku opremu vojnoj tvrtki pod sankcijama SAD-a koja proizvodi projektile za protuzračni obrambeni sustav S-400, jedno od najsofisticiranijih ruskih oružja.

U listopadu je Extreme potvrdio nalaze Reutersa, rekavši da su njegovi proizvodi otišli u krive ruke, i rekao američkim regulatorima da će istražiti sadašnje i bivše zaposlenike zbog moguće upletenosti te implementirati najbolje dostupne kontrole izvoza.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next