Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Sam Bankman-Fried osuđen je na 25 godina zatvora Istaknuto

Sam Bankman-Fried osuđen je na 25 godina zatvora

Bivši CEO tvrtke FTX Sam Bankman-Fried osuđen je na 25 godina iza rešetaka u presudi koju je donio sud okruga južnog dijela New Yorka. Sudac Lewis A. Kaplan objavio je odluku u četvrtak.

Kako je objavio CNN, Bankman-Fried izrazio je žaljenje zbog svojih postupaka i ljudi koje je povrijedio. "Bilo je mučno gledati", rekao je. "Kupci ne zaslužuju tu bol." Također je priznao ozbiljno vrijeme koje će vjerojatno provesti iza rešetaka. "Moj koristan život vjerojatno je gotov", rekao je. "Već je gotov neko vrijeme."

Sudac Kaplan obrazložio je svoje razloge za izricanje tako stroge kazne nekadašnjem zlatnom dečku kripto zajednice, sugerirajući da Bankman-Fried može biti "u položaju da u budućnosti napravi nešto vrlo loše." Kazna je izrečena "s ciljem onesposobljavanja njega u mjeri koja se može primjereno učiniti za značajan period vremena."

Očekuje se da će Bankman-Fried uložiti žalbu na odluku. Njegov je obrambeni tim tražio kaznu od pet do 6,5 godina, pozivajući se na njegova "dobrotvorna djela i pokazanu predanost drugima." Tim je također predložio blagonaklonost uz obrazloženje da će žrtve biti obeštećene, pozivajući se na siječanjsko ročište u stečajnom sudu koje pokazuje da će kupci i vjerovnici dobiti svoj novac natrag. Tužitelji, s druge strane, željeli su nešto mnogo strože. Tražili su kaznu od 40 do 50 godina "kako bi odrazili ozbiljnost optuženikovih zločina", rekao je američki tužitelj Damian Williams sudu ranije ovog mjeseca. Maksimalna moguća kazna bila je 110 godina.

SBF, kako je sada zloglasno poznat, uhićen je na Bahamima u prosincu 2022. godine. Optužen je za sedam optužbi, uključujući prijevaru putem žičanog prijenosa protiv korisnika FTX-a, prijevaru putem žičanog prijenosa protiv zajmodavaca Alameda Research-a, zavjeru za počinjenje prijevare putem žičanog prijenosa protiv oba subjekta, zavjeru za počinjenje prijevare na vrijednosnim papirima i robama protiv korisnika FTX-a i zavjeru za pranje novca. Proglašen je krivim po svim optužbama.

Suđenje je trajalo mjesec dana, s tužiteljima koji su tvrdili da je koristio sredstva FTX-a kako bi održao povezanu tvrtku Alameda Research na životu. Caroline Ellison, njegova bivša djevojka i izvršna direktorica Alameda, potvrdila je istinitost ovoga i priznala da je počinila prijevaru u ime Bankman-Frieda. Obrana optuženika, s druge strane, pokušala ga je prikazati kao nesretnog matematičkog genija koji se borio sa "silama koje su uglavnom bile izvan njegove kontrole."

Alameda je posudio više od osam milijardi dolara od FTX-a, novac koji je uzet s računa koji pripadaju korisnicima FTX-a. Bankman-Fried tvrdi da je to saznao tek 2020. godine, ali nije poduzeo nikakve mjere kako bi zaštitio sredstva. Svjedočio je tijekom suđenja i rekao da duboko žali što "nije temeljnije istražio" što se događalo s obje tvrtke. FTX je propao i podnio zahtjev za stečaj 2022. godine.

"Očito, napravio sam puno grešaka. Postoje stvari za koje bih dao sve da ih mogu ponovno napraviti", rekao je New York Timesu prije početka suđenja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next