Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple pokušava izbjeći poveću europsku globu Istaknuto

Apple pokušava izbjeći poveću europsku globu

Apple će pokušati odbiti revidiranu protumonopolsku optužbu Europske unije i moguću pozamašnu kaznu.

Jabučari bi mogli biti kažnjeni zbog toga što navodno onemogućuju tvrtke za streaming glazbe kao što je Spotify da informiraju korisnike o drugim opcijama kupnje izvan trgovine aplikacijama App Storea.

Proizvođač iPhonea iznijet će svoje argumente višim dužnosnicima Europske komisije i njihovim kolegama u nacionalnim agencijama za tržišno natjecanje tijekom zatvorenog saslušanja u Bruxellesu.

Spotify nije zadovoljan

Tijela za zaštitu tržišnog natjecanja Europske unije ranije ove godine pojačala su argumente vezane uz prigovore zbog neinformiranja developera o alternativnim načinima plaćanja. Također su odbacila raniju optužbu protiv Appleova zahtjeva da razvojni programeri koriste njegov sustav plaćanja unutar aplikacije.

Europska komisija je rekla kako Appleovo prešućivanje drugih opcija kupnje predstavlja kršenje pravila Unije protiv nepoštenih uvjeta trgovanja, što je relativno nov pravni argument u slučaju protiv monopola.

Apple je rekao kako je žalba Spotifyja iz 2019. godine neutemeljena, ukazujući na dominantan tržišni udio švedskog servisa za streaming glazbe u Europi, gdje je Apple Music na trećem ili četvrtom mjestu u većini zemalja Unije.

Ujedno su revidirali pravila kako bi omogućio aplikacijama kao što su Spotify i Netflix uvrštavanje poveznica na svoje web stranice za prijave i korisnička plaćanja, omogućujući programerima aplikacija da zaobiđu kontroverznu naknadu od 30 posto za App Store.

Riječ je o aplikacijama koje pružaju sadržaj kao što su e-knjige, video i glazba, i koje zahtijevaju plaćanje prilikom prijave.

Spotify, čiji će predstavnici također prisustvovati saslušanju, odbacio je Appleova ažurirana pravila, ustvrdivši kako se ništa nije promijenilo. Zatražio je brzu odluku Europske komisije, piše Reuters.

Europska komisija optužila je Apple još 2021. godine za zlorabu dominantnog tržišnog položaja kad je riječ o aplikacijama za streaming glazbe.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next