Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft i Nvidia ulažu u još jedan startup umjetne inteligencije Istaknuto

Microsoft i Nvidia ulažu u još jedan startup umjetne inteligencije

Inflection AI, startup iza kojeg stoji nekoliko teškaša iz Silicijske doline, prikupio je 1,3 milijarde američkih dolara od investitora, među kojima su Microsoft i Nvidia.

Investicija, mješavina gotovine i kredita u računalnom oblaku, procijenila je godinu dana staru tvrtku na četiri milijarde USD.

Inflection je prošlog mjeseca objavio svog robota za brbljanje Pi. Pokrenuli su ga suosnivač Googleovog laboratorija DeepMind Mustafa Suleyman i suosnivač LinkedIna Reid Hoffman. Usredotočili su se na izradu proizvoda temeljenih na umjetnoj inteligenciji namijenjenih potrošačima. Smatra ih se glavnim suparnikom OpenAI-ja.

Pi koristi generativnu tehnologiju umjetne inteligencije sličnu ChatGPT-ju za interakciju s korisnicima kroz dijaloge, omogućujući ljudima postavljanje pitanja i dijele povratne informacije. Iz Inflectiona su najavili kako žele izgraditi personaliziranu umjetnu inteligenciju, koja će pomoći ljudima u planiranju, rasporedu, prikupljanju informacija i obavljanju drugih zadataka.

Cilj: Nadmašiti ChatGPT

Tvrtka sa sjedištem u Palo Altu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji ima oko 35 zaposlenika. Prikupili su 225 milijuna USD u prvom krugu financiranja početkom 2022. godine. Investitori su bili Greylock, Microsoft i Reid Hoffman.

Prošli tjedan objavili su izvješće o svom modelu Inflection-1, koji pokreće Pi, za kojeg tvrde kako je nadmašio većinu trenutno dostupnih modela. Slična je najava nedavno stigla i iz DeepMinda.

Većina sredstava prikupljenih ovom rundom ulaganja bit će iskorištena za izgradnju računalne snage za razvoj moćnijeg temeljnog modela, rekao je izvršni direktor Inflectiona Suleyman.

"Gradit ćemo klaster od oko 22 tisuće procesora H100. To je otprilike tri puta više računanja nego što je korišteno za obuku cijelog GPT4. Brzina i razmjer su ono što će nam doista omogućiti da izgradimo diferencirani proizvod", pojasnio je Suleyman.

Među ulagačima su bili i Bill Gates te bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt. Microsoft je također investirao više milijardi USD u OpenAI.

Umjetnu inteligenciju smatra se idućom tehnološkom granicom koju treba osvojiti nakon što je OpenAI-jev bot ChatGPT postao viralna senzacija krajem prošle godine.

Taj je segment industrije privukao više ulagača tijekom posljednjih nekoliko mjeseci dok korporacije ispituju načine integracije tehnologije u svoje poslovanje, a regulatorne agencije razmišljaju o tome kako se uhvatiti u koštac s novom tehnologijom, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next