Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple bi mogao platiti milijune kao odštetu za usporavanje iPhonea Istaknuto

Apple bi mogao platiti milijune kao odštetu za usporavanje iPhonea

Milijuni korisnika Appleovih pametnih telefona iPhone mogli bi dobiti odštetu prihvati li sud tužbu zbog namjernog usporavanja njihovog rada.

Tužbu britanskom sudskom tijelu Competition Appeal Tribunal podnio je Justin Gutmann. Traži oko 768 milijuna britanskih funti odštete za do 25 milijuna korisnika iPhonea u Velikoj Britaniji.

Gutmann tvrdi kako je Apple zavarao svoje korisnike obećanjem kako će softverska nadogradnja donijeti poboljšanja u radu njihovih uređaja, iako ih je u stvari usporila.

Njegove optužbe odnose se na uvođenje alata za upravljanje energijom, koji je bio dijelom softverske nadogradnje za iPhone u siječnju 2017. godine. Alat je trebao riješiti više problema u radu starijih modela iPhonea i spriječiti njihovo iznenadno gašenje.

Od iPhonea 6 do iPhonea X

Gutmann navodi kako informacije o alatu nisu tada bile uključene u opis nadogradnje i optužio Apple kako su namjerno zatajili da će njegovo korištenje usporiti rad uređaja.

Prema njegovom mišljenju, Apple je sporni alat uveo kako bi prikrio probleme koje su baterije u iPhoneima mogle imati s novim izdanjima operativnog sustava iOS.Umjesto povlačenja proizvoda ili zamjene baterija odlučili su navesti korisnike na preuzimanje softverske nadogradnje.

To je, uvjeren je Gutmann, dovelo do usporavanja rada modela iPhone 6, 6 Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus i X za do 58 posto.

Ako Competition Appeal Tribunal presudi u korist tužitelja, korisnici tih modela iPhonea imat će pravo na odštetu i ako nisu aktivno sudjelovali u tužbi.

U Appleu se brane kako nikad nisu namjerno ograničili životni vijek svojih proizvoda, uključujući i iPhone. Spornom nadogradnjom nastojali su produljiti radni vijek tih uređaja.

Ipak, piše BBC, problemi s baterijama za njihove pametne telefone prate ih već neko vrijeme. Svojedobno su bili ponudili zamjenske baterije za iPhone 6 i novije modele.

Prije dvije godine su nagodbom pristali na plaćanje 113 mil. američkih dolara kako bi okončali parnicu u Sjedinjenim Državama u sklopu koje su bili optuženi za namjerno usporavanje starijih iPhonea kako bi kupce potakli na kupovinu novih.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next