Biz Tech web portal powered by vidi logo2

SpaceX Elona Muska procijenjen na 175 milijardi dolara ili više Istaknuto

SpaceX Elona Muska procijenjen na 175 milijardi dolara ili više

Tvrtka SpaceX, čiji je vlasnik Elon Musk, pokrenula je razgovore o prodaji unutarnjih dionica po cijeni koja procjenjuje tvrtku, koja se čvrsto drži, na 175 milijardi dolara ili više, prema izvorima upućenima u situaciju.

Najvrjedniji američki startup razmatra ponudu za otkup dionica koja bi se kretala od 500 do 750 milijuna dolara, izjavili su neki od ljudi koji nisu željeli biti identificirani jer je informacija povjerljiva. SpaceX razmatra ponudu dionica po cijeni od otprilike 95 dolara po dionici, rekli su izvori.

Uvjeti i veličina ponude za otkup mogu se promijeniti ovisno o interesu unutarnjih prodavatelja i kupaca.

Vrijednost od 175 milijardi dolara predstavlja premiju u odnosu na valuaciju od 150 milijardi dolara koju je tvrtka postigla putem ponude za otkup ovog ljeta. Povećanje bi SpaceX učinilo jednom od 75 najvećih svjetskih tvrtki prema tržišnoj kapitalizaciji, usporedivom s T-Mobile USA Inc. (179 milijardi dolara), Nike Inc. (177 milijardi dolara) i China Mobile (176 milijardi dolara), prema podacima koje je sastavio Bloomberg.

satellite-693204_1920.jpg

Predstavnici SpaceX-a, formalno poznatog kao Space Exploration Technologies Corp., nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Ova tvrtka sa sjedištem u Hawthorneu u saveznoj državi Kaliforniji, dominira tržištem komercijalnih usluga lansiranja u svemir svojim Falcon raketama. SpaceX također šalje terete u orbitu za privatne klijente, kao i za Nacionalnu aeronautičku i svemirsku administraciju (NASA) i druge državne agencije.

SpaceX također operira uslugom Starlink za pružanje interneta iz svemira, podržanom rastućom konstelacijom satelita u niskoj Zemljinoj orbiti.

Prema izvještaju Bloomberg News-a prošlog mjeseca, SpaceX je na putu da ostvari prihode od otprilike devet milijardi dolara ove godine putem poslovanja lansiranja raketa i Starlinka, a očekuje se da će se prodaja povećati na oko 15 milijardi dolara do 2024. godine. Tvrtka također razmatra inicijalnu javnu ponudu za Starlink već krajem 2024. godine kako bi iskoristila snažnu potražnju za komunikacijom putem svemira.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next