Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Novi način iznude: Možete provjeriti jesu li vam hakeri ukrali podatke Istaknuto

Novi način iznude: Možete provjeriti jesu li vam hakeri ukrali podatke

AlphV, banda koja se bavi iznudom korištenjem ucjenjivačkog softvera, pronašla je novi način kako izvući novac od svojih žrtava.

Kriminalna skupina poznata i po nazivu BlackCat izradila je zasebno web odredište gdje korisnici i zaposlenici napadnute tvrtke mogu provjeriti jesu li i njihovi podaci ukradeni ili kompromitirani.

Napad zlonamjernim softverom obično podrazumijeva pritajeni upad u računalni sustav i krađu osjetljivih podataka. Nakon što počiste sve što ima bilo kakvu vrijednost, napadači zaključaju zaražene uređaje enkriptiranim softverom.

Potom ukradene podatke koriste za ucjenu na dva načina: traže otkupninu za povrat podataka ili da ih ne objave. Kad je to moguće, kombiniraju oba pristupa.

Pretraživo i svima dostupno

Ako žrtva isprva odbije suradnju, kriminalci počnu pomalo objavljivati dijelove ukradenih podataka ili slati e-poštu s upozorenjem kako je do krađe došlo.

No, ove metode iznude ne poluče uvijek željene rezultate jer tvrtke i institucije ponekad odbiju platiti otkupninu prijetnjama usprkos. Zato ucjenjivači stalno traže nove načine kako ih dodatno pritisnuti.

Kriminalna skupina AlphV/BlackCat je nedavno počela objavljivati podatke koje su navodno ukrali iz hotela i toplica u američkoj saveznoj državi Oregon. Navodno je riječ o 112 gigabajta podataka, među kojima su i osjetljivi osobni podaci 1.500 zaposlenika.

Inače bi ih samo objavili na svom web odredištu na Toru koje služi u te svrhe. No, sad su napravili zasebno web odredište gdje gosti hotela i zaposlenici mogu provjeriti jesu li i njihovi podaci među ukradenima.

Kako je riječ o web odredištu povezanom s javno dostupnim dijelom weba, internetske tražilice ga mogu indeksirati, pa se objavljene informacije mogu pojaviti u rezultatima pretrage.

Uz to, kriminalci su izradili i posebne pakete ukradenih podataka za svakog zaposlenika, piše Bleeping Computer.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next