Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Američki regulatori istražuju trgovanje NFT-ovima Istaknuto

Američki regulatori istražuju trgovanje NFT-ovima

Američka regulatorna agencija Securities and Exchange Commission (SEC) pokrenula je navodno istragu protiv kreatora i platfromi za trgovanje nezamjenjivim tokenima.

Istraga bi trebala utvrditi je li došlo do kršenja zakona, propisa i pravila vezanih uz vrijednosnice, odnosno koristi li se pojedine nezamjenjive tokene za prikupljanje novca na isti način kao što je to slučaj s tradicionalnim vrijednosnim papirima.

Nezamjenjivi tokeni (non-fungible token, NFT) su jedinstveni i nezamjenjivi setovi podataka koji su često dio blockchaina. U zadnjih su godinu dana značajno dobili na popularnosti. Mogu bilo što digitalno, od umjetnina i nekretnina do para virtualnih tenisica. Obično su enkriptirani potpisom osobe koja ih je kreirala, što služi kao potvrda autentičnosti.

Frakcionalni NFT-ovi pod povećalom

Tijekom zadnjih nekoliko mjeseci odvjetnici SEC-a slali su navodno istražne zahtjeve kojima su tražili informacije o pojedinim NFT-ovima i drugim ponudama koje obuhvaćaju tokene. I dosad su financijski proizvodi koji se temelje na kripotvalutama bili pod povećanim nadzorom američkih regulatornih agencija. No, ovo je prvi veći iskorak prema NFT-ovima.

Istražitelje posebno zanimaju načini na koje se koristi frakcionalne NFT-ove, koji nastaju tako što se vrijedniji NFT podijeli na manje dijelove i tako prodaje. Još u ožujku 2021. godine pojavila su se upozorenja kako bi taj segment tržišta NFT-ova mogao biti protivan zakonu.

Istraga je dio pojačanih nastojanja reguliranja tržišta kriptovaluta. Nedavno je, primjerice, SEC odrezao rekordnu globu od 100 milijuna američkih dolara tvrtci BlockFi zbog toga što nije prijavila svoje proizvode kao vrijednosnice, piše oin Telegraph. Platforma Cent obustavila je sredinom veljače ove godine većinu transakcija zbog sumnji u neovlaštenu prodaju tokena s ukradenim sadržajima.

Bitkoin i ethereum su dosad uspjeli izbjeći povećanu pozornost regulatora jer ih se (barem zasad) ne smatra vrijednosnicama, druga kriptoimovina nije podjednako dobro prošla. Recimo, Ripple Labs, matična tvrtka XRP-a, u sudskoj je parnici zbog neregistriranih vrijednosnih papira od kraja 2020. godine.

Prodaja NFT-ova zasad nastavlja rasti. Dvije najveće platforme za trgovanje, LooksRare i OpenSea, zabilježile su zajedno transakcije vrijedne 10,7 milijardi USD u zadnjih 30 dana.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next