Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple obustavio prodaju svojih proizvoda i usluga u Rusiji Istaknuto

Apple obustavio prodaju svojih proizvoda i usluga u Rusiji

Apple je zbog invazije na Ukrajinu obustavio prodaju svih svojih uređaja u Rusiji i ograničio korištenje financijskih servisa.

Prodaja putem kanala online bila je zaustavljena odmah po izbijanju sukoba, dok je isporuka proizvoda ruskim trgovinama prestala u nekom trenutku tijekom proteklog tjedna.

Aplikacije ruskih medijskih tvrtki Russia Today (RT) i Sputnik ukonjene su iz trgovine aplikacijama App Store posvuda osim u Rusiji, a aplikacija Apple Maps više ne prikazuje stanje u prometu uživo.

Također, ograničene su transakcije putem servisa Apple Pay. Nije precizirano na što se ograničenja konkretno odnose, no više nisu dostupne za korisnike više ruskih banaka koje su se našle na udaru sankcija zapadnih država.

Pridružio se i Google

Prvi čovjek Applea Tim Cook je u internom e-mailu zaposlenicima priopćio kako ta tvrtka donacijama pomaže humanitarnu pomoć i asistira u upravljanju izbjegličkom krizom. Div iz Cupertina će također na iznos pomoći koji zaposlenici uplate organizacijama koje pomažu Ukrajini dodati svoju dvostruko veću uplatu, piše Ars Technica.

Na povlačenje spomenutih aplikacija odlučili su se i u Googleu. Blokada se odnosi samo na područje Europske unije, gdje su ta dva medija s ruskom državnom podrškom zabranjena, ali i u Velikoj Britaniji, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj. Prije toga su, na zahtjev ukrajinske vlade, isto učinili i za područje Ukrajine, piše Tech Crunch.

YouTube je je blokirao sadržaje RT-a i Sputnika u Europi te demonetizirao njihove sadržaje u drugim dijelovima svijeta. Meta Platforms uklanja bot mreže na Facebooku i Instagramu te nudi alate za zaštitu korisničkih računa ukrajinskih i ruskih građana. U Microsoftu su ih također uklonili iz svoje trgovine aplikacijama Windows Store i ograničili njihovu prisutnost na tražilici Bing.

Sjedinjene Države i više drugih država ranije su blokirale izvoz procesora, telekomunikacijske opreme i drugog hardvera.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next