Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nike kupio proizvođača virtualnih tenisica Istaknuto

Nike kupio proizvođača virtualnih tenisica

Nike je preuzeo RTFKT Studios, tvrtku koja se bavi proizvodnjom virtualnih tenisica. Nije poznato koliko su platili za nju.

Tijekom prošlog mjeseca NIke je postao jedan od prvih velikih brendova koji je zakoračio u dijeljeni virtualni svijet na koji je javnost više počela obraćati pozornost nakon što je Facebook postao Meta Platforms.

U takvim okruženjima, temeljenima na tehnologiji blockchaina, korisnici mogu kupovati virtualna zemljišta i drugu digitalnu imovinu, poput primjerice odjeće za svoje avatare, u obliko kripto imovine u obliku nezamjenjivog tokena (non-fungible token, NFT).

Tvrtku RTFKT su 2020. godine pokrenli Benoit Pagotto, Chris Le i Steven Vasilev. Osim virtualne sportske obuće, također izrađuju NFT kolekcionarske predmete i memove.

Hvataju priključak za metaverse

U Nikeu se nadaju kako će preuzimanjem ubrzati digitalnu transformaciju tvrtke, piše CNN.

U RTFKT Studios tvrde kako su tijekom veljače, u suradnji s tinejdžerom umjetnikom poznatim pod nazivom FEWOCiOUS, uspjeli prodati oko 600 pari stvarnih tenisica i njihovih NFT izdanja u samo šest minuta, i uprihodili od cijelog posla više od 3,1 milijun američkih dolara. Nešto kasnije je Grimes prodao digitalnih umjetnina u vrijednosti od oko šest milijuna USD.

Koliko ta digitalna imovina vrijedi sad, krajem 2021. godine? Teško je reći, ali čini se kako ih se može nabaviti online po cijeni nižoj od izvorne.

Nedavno su pokrenuli suradnju s japanskim umjetnikom Takašijem Murakamijem kako bi ponudili više digitalnih avatara spremnih za metaverse, opremljenih raznim kolekcionarskim pojedinostima.

Nike se nada kako će ime RTFKT Studios pomoći pri ulazu u svijet u kojem vlasnici NFT-ova mogu koristiti vlastitu jedinstvenu odjeću, obuću i druge predmete u računalnim igrama i drugim oblicima virtualne stvarnosti (i platiti za tu povlasticu, naravno). Čini se kako će ih ponajprije koristiti za brendove Jumpman i Converse, piše Verge.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next