Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kripto kralj Sam Bankman-Fried proglašen krivim za prijevaru u slučaju FTX Istaknuto

Kripto kralj Sam Bankman-Fried proglašen krivim za prijevaru u slučaju FTX

Sam Bankman-Fried, koji je nekada vodio jednu od najvećih burzi za kriptovalute na svijetu, proglašen je krivim za prijevaru i pranje novca nakon mjesec dana suđenja u New Yorku.

Porota je donijela svoj zaključak nakon manje od pet sati razmatranja.

To označava zadivljujući pad sa staze za 31-godišnjeg bivšeg milijardera i jednog od najpoznatijih lica u kripto industriji.

Bankman-Fried je uhićen prošle godine nakon što je njegova tvrtka, FTX, bankrotirala.

Sada mu prijete desetljeća zatvora. Izricanje presude zakazano je za 28. ožujka iduće godine.

„Sam Bankman-Fried počinio je jednu od najvećih financijskih prijevara u američkoj povijesti – plan vrijedan više milijardi dolara osmišljen kako bi ga učinio kraljem kripta“, izjavio je američki tužitelj Damian Williams nakon presude.

„Ovaj slučaj uvijek se svodio na laži, prevaru i krađu, i nemamo strpljenja za to“, dodao je.

Tužitelji su optužili Bankman-Frieda da je lagao investitorima i zajmodavcima te ukrao milijarde dolara s burze za kriptovalute FTX, pridonoseći njenom kolapsu. Optužen je za sedam slučajeva prijevare i pranja novca.

Bankman-Fried se nije osjećao krivim po svim optužbama, tvrdeći da je, iako je napravio pogreške, postupao u dobroj vjeri.

Nakon presude, Bankman-Friedov odvjetnik Mark Cohen izjavio je: „Poštujemo odluku porote. No, vrlo smo razočarani rezultatom. Gospodin Bankman-Fried i dalje tvrdi da je nevin te će se nastaviti odlučno boriti protiv optužbi protiv njega“.

Glasnogovornik za Bankman-Frieda nije odmah odgovorio na zahtjev britanskog BBC-a za komentar o tome planira li uložiti žalbu protiv presude.

Troje njegovih bivših bliskih prijatelja i kolega, uključujući njegovu bivšu djevojku Caroline Ellison, priznali su krivicu i pristali svjedočiti protiv njega u nadi da će smanjiti svoje kazne.

Njihove presude bit će izrečene u kasnijem terminu.

Tužiteljstvo je predstavilo dokaze da je Bankman-Friedova kriptovalutna trgovačka tvrtka Alameda Research primala depozite u ime FTX korisnika od početnih dana burze, kada su tradicionalne banke bile nevoljne otvoriti račun.

Umjesto da osigura ta sredstva, kako je Bankman-Fried ponavljao u javnosti, koristio je novac kako bi isplatio Alameda zajmodavce, kupovao nekretnine, vršio investicije i političke donacije.

Pet optužbi za koje je Bankman-Fried proglašen krivim nose najveću moguću kaznu zatvora od 20 godina, s najvećom mogućom kaznom zatvora od pet godina za preostale dvije optužbe.

To stvara potencijalnu najveću kaznu od 110 godina, i iako je malo vjerojatno da će sudac stvarno izreći tu kaznu, očekuje se da će se Bankman-Fried suočiti s dugotrajnom kaznom zatvora.

Kada je FTX bankrotirao u studenom prošle godine, Alameda je dugovao tvrtki 8 milijardi dolara (7,51 milijardi eura).

„On je uzeo novac. Znao je da je to krivo. Ipak je to učinio jer je mislio da je pametniji i bolji i da će se nekako izvući“, izjavio je pomoćni američki tužitelj Nicolas Roos u svojim zaključnim argumentima.

Bankman-Fried je napravio rizičan korak svjedočeći u svoju obranu, nadajući se da će uvjeriti porotu da tužitelji nisu uspjeli dokazati da je djelovao s kriminalnom namjerom.

„Imao je lošu prosudbu“, rekao je njegov odvjetnik Cohen, prikazujući ga kao nespretnog matematičara koji je bio preplavljen brzim rastom svojih tvrtki.

„To nije zločin“.

Bankman-Fried je branio prijenose novca između svojih tvrtki kao „dopuštene“ i svjedočio da je većinom bio nesvjestan financijske rupe opisane od njegovih podređenih sve do nekoliko tjedana prije kolapsa FTX-a prošle godine.

Mnogi korisnici nisu bili sposobni vratiti svoja sredstva zbog tog kolapsa.

Odvjetnici koji rade na slučaju bankrota su kasnije izjavili da su uspjeli povratiti veći dio nestalog novca.

Bankman-Friedovo suđenje pažljivo je praćeno zbog posljedica koje ima na cijelu kripto industriju, koja se nije oporavila od prošlogodišnjeg tržišnog nemira.

Bio je viđen kao lice problema u sektoru, za koji su najviši regulatori u SAD-u rekli da je ispunjen kriminalom.

Prije kolapsa svojih tvrtki, bio je poznat po druženju s poznatim osobama i čestim pojavljivanjem u Washingtonu i medijima kako bi raspravljao o sektoru.

Brzi rast FTX-a i njegovo poslovanje prošle godine, kada je pad tržišta pogodio druge kripto tvrtke, donijelo mu je nadimak „kralj kripta“.

S obzirom na to da Kongres vjerojatno neće uskoro donijeti nove propise za kripto, bivši federalni tužitelj Renato Mariotti rekao je da očekuje da će se američki sudovi i dalje boriti oko industrije.

„Stvarno mislim da bi konkretne regulacije za kripto u Sjedinjenim Državama smanjile vrstu zločina koja se dogodila u ovom konkretnom slučaju“, rekao je.

„Nažalost, ne vjerujem da ćemo vidjeti regulaciju u vrlo kratkom roku. No, to znači da će se borba nastaviti pred sudovima i civilnim slučajevima koje će voditi SEC (Komisija za vrijednosne papire i burzu) i CFTC (Komisija za trgovinu robama i budućim ugovorima)“, dodao je, referirajući se na američke financijske regulatorne agencije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next