Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Digitalna kuća prodana za pola milijuna USD Istaknuto

Mars House Mars House Kim Krista

Mars House, prva digitalna NFT kuća na svijetu, nedavno je prodana za više od 500 tisuća američkih dolara.

NFT je kratica za non-fungible token, izraz koji označava jedinstven i nezamjenjiv set podataka koji su često dio blockchaina kriptovalute ethereum.

NFT-ovi mogu predstavljati bilo što digitalno (recimo, crteže, glazbu...), ali u zadnje vrijeme naročito ih se često koristi kad je riječ o kolekcijama digitalnih umjetnina. Obično enkriptirani potpisom osobe koja ih je kreirala, što služi kao potvrda autentičnosti.

Novi vlasnik platio je digitalnoj umjetnici Kim Krista 288 ethera, što je u trenutku zaključenja transakcije vrijedilo 514.557,79 USD. Dobit će zauzvrat 3D datoteke koje će učitati u svoj metaverse, virtualni produžetak stvarnog svijeta u kojem je moguće kupiti virtualno zemljište i na njemu podići vlastitu kuću ili pokrenuti posao.

Rekordan mjesec za NFT-ove

Postoji i tržište, piše CNN, za digitalne modne odjevne predmete dodatke, a korisnici mogu živjeti i biti u međusobnoj interakciji s drugima u metaversu putem digitalnog avatara. Kao nekad na platformi za proširenu stvarnost Second Life, samo na puno višoj i ozbiljnijoj razini.

Mars House je dizajnirana kako bi ponudila "iscjeljujuće zen ozračje", a u njoj je moguće slušati glazbu koju je skladao Jeff Schroeder iz skupine Smashing Pumpkins.

Ožujak ove godine je i bez ove pola milijuna USD vrijedne transakcije bio rekordan za NFT-ove. Šef Twittera Jack Dorsey je, recimo, prodao prvi ikad objavljeni tvit kao NFT za 2,9 milijuna USD, dok je umjetnik Beeple dobio 69 milijuna USD za prvu ikad prodanu NFT umjetninu, a tvrtka Gucci u prodaju je pustila kolekciju isključivo digitalne odjeće koja košta više stotina dolara manje od one u stvarnom svijetu.

Zasad se čini kako je samo nebo granica do koje NFT-ovi mogu ići, ali pričekajmo kako bismo vidjeli kako će se situacija dalje razvijati.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next