Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Trgovanje NFT-ovima obustavljeno zbog sumnji u prijevare Istaknuto

Trgovanje NFT-ovima obustavljeno zbog sumnji u prijevare

Platforma na kojoj je prodan NFT s prvim tvitom Jacka Dorseya obustavila je većinu transakcija zbog sumnji u neovlaštenu prodaju tokena s ukradenim sadržajima.

Vrijednost prodaje NFT-ova (kratica za non-fungible token, odnosno nezamjenjivi token) dosegla je tijekom protekle godine razinu od 21 milijardu američkih dolara.

Riječ je o kripto imovini koja bilježi vlasništvo digitalnih datoteka u raznim formatima i koje je moguće pogledati online besplatno. Bilo tko može izraditi NFT, a vlasništvo nad tokenom ne podrazumijeva ujedno i vlasništvo nad njegovim sadržajem.

Vijesti o prijevarama, krivotvorenju i pranju ukradene robe u zadnje su vrijeme postale razmjerno česte.

Bezuspješni pokušaj suzbijanja

Platforma Cent postala je jednom od prvih na kojoj je zabilježena prodaja mjerena milijuna USD kad je na njoj vlasnika promijenio NFT s prvim tvitom osnivača Twittera za 2,9 mil. USD u ožujku prošle godine.

Od 6. veljače na toj su platformi obustavljene kupoprodajne transakcije jer se sumnja kako su se događale nelegalne aktivnosti. Trenutno je aktivan samo dio koji se bavi prodajom NFT-ova tvitova, nazvan Valuables.

Istaknuta su tri problema: prodaja neovlaštenih kopija drugih NFT-ova, izrada NFT-ova korištenjem tuđeg sadržaja bez dozvole i prodaja setova NFT-ova kao da su u pitanju vrijednosnice.

U Centu su pokušali stati na kraj nelegalnim aktivnostima tako što su onemogućavali rad korisničkih računa ljudi koji se time bavili, ali bez uspjeha. Nakon što bi ugasili jedan račun pojavio bi se drugi ili više njih.

Sve je više velikih tvrtki koje nastoje ući u metasvemir kako bi zauzele što bolej pozicije na tržištu u nastajanju. Među njima su, primjerice, Walmart, Coca-Cola, Gucci i Nike.

S oko 150 tisuća korisnika Cent je među razmjerno manjim NFT platformama. Trenutno najveća na svijetu je OpenSea, čija je tržišna vrijednost procjenjena na 13,3 milijarde USD nakon nedavne investicijske runde iza koje stoje fondovi za rizična ulaganja, piše CNN.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next