Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Suosnivačica Didija napušta tu tvrtku, očekuje kako će ju preuzeti vlasti Istaknuto

Suosnivačica Didija napušta tu tvrtku, očekuje kako će ju preuzeti vlasti

Suosnivačica i predsjednica tvrtke Didi Global Jean Liu bliskim je suradnicima najavila kako namjerava napustiti tu tvrtku.

Dionice Didija su ranije ove godine uvrštene u trgovanje na Njujorškoj burzi nakon javne ponude dionica vrijedne 4,4 milijarde američkih dolara. Ali, ta se tvrtka ubrzo našla pod pojačanim pritiskom regulatornih tijela u Kini.

43-godišnja Liu je, kako piše Reuters, tijekom proteklih tjedana suradnicima rekla kako očekuje da će kineske vlasti s vremenom preuzeti kontrolu nad Didijem i imenovati novu upravu. Nekadašnja bankarica koja je radila za grupaciju Goldman Sachs također je, navodno, rekla kako planira otići iz Didija i potaknula svoje sugovornike na potragu za novim zaposlenjima. Neki od njih su to, čini se, i učinili.

Zasad nije poznato je li i službeno podnijela ostavku i kad bi mogla otići, ako će to doista i učiniti.

Jaka žena za ključne odluke

Liu je u Didiju od 2014. godine, gdje drži udio od 1,6 posto i kontrolira 23 posto glasova. Odigrala je jednu od ključnih uloga tijekom spajanja s grupacijom Alibaba, preuzimanja Uberovog poslovanja u Kini i prikupljanja novca od ulagača, među kojima je bio i Apple.

Didi - poznat i kao kineski Uber - pod istragom kineskih vlasti je od početka srpnja ove godine zbog načina na koje prikuplja i koristi osobne podatke svojih korisnika, mehanizama formiranja cijena i mogućeg izguravanja konkurencije.

Više je tvrtki u Kini pod pritiskom vlasti zbog kontrole velikih količina podataka i monopolističkog ponašanja. Među njima su i brojne tehnološke tvrtke. Također je nemali broj tvrtki i pojedinaca stao iza nedavne inicijative "zajedničkog blagostanja" kineskog predsjednika Xi Jinpinga i pristao donirati desetke milijardi USD za društvene projekte.

Iz Didija su priopćili kako aktivno i u potpunosti surađuju s istragom vezanom uz kibernetičku sigurnost. Glasine o kadrovskim promjenama u upravi nazvali su neistinitim i neutemeljenim.

Kineskim su se regulatorima zamjerili nakon što su nastavili s javnom ponudom dionica i nakon što je od njih zatražena odgoda dok ne bude okončana provjera načina na koje barataju podacima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next