Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Udar u Kini: Aplikacija Didi ne smije registrirati nove korisnike Istaknuto

Udar u Kini: Aplikacija Didi ne smije registrirati nove korisnike

Samo nekoliko dana nakon što je javnom ponudom dionica prikupila 4,4 milijarde američkih dolara kineska regulatorna agencija naložila je izbacivanje aplikacije Didi iz trgovina aplikacijama.

U obrazloženju je navedeno kako Didi, tvrtka izlistana na Njujorškoj burzi, ilegalno prikuplja osobne podatke korisnika. Oni koji su aplikaciju dosad preuzeli moći će ju nastaviti neometano koristiti, ali će potencijalnim novim korisnicima biti nedostupna.

Kineski regulatori bili su najavili kako pokreću istragu protiv Didija radi zaštite nacionalne sigurnosti i javnog interesa, piše BBC. Cijena dionice nakon te objave pala je za 5,3 posto. Do kraja trgovanja u petak, nakon što su bili izlistani, tržišna kapitalizacija te tvrtke dosegnula je razinu od 74,5 milijardi eura.

Iz Didija su se oglasili priopćenjem za javnost u kojem su, između ostalog, naglasili kako će nastojati riješiti sve probleme, poboljšati prevenciju rizika, podići razinu zaštite korisničke privatnosti i sigurnosti podataka.

Dio šireg pritiska na tehnološke tvrtke

Didi svakodnevno prikuplja ogromnu količinu podataka u stvarnom vremenu. Dio tih podataka koristi za razvoj tehnologija namijenjenih autonomnim vozilima i analizi prometa.

Potez kojeg su kineski regulatori povukli dio je šire akcije protiv niza tehnoloških tvrtki u toj mnogoljudnoj državi. Između ostalih, otvorena je istraga protiv tvrtke Boss Zhipin (izlistane na burzi NASDAQ) te niza kompanija vlasnički povezanih s tvrtkom Full Truck Alliance (poput, primjerice, tvrtki Yunmanman i Huochebang).

Kao razlog je također navedena nacionalna sigurnost, iako je u ovom slučaju dodano kako je namjera spriječiti rizike sigurnosti podataka na nacionalnoj razini, piše CNBC. Dok istraga traje te tvrtke ne smiju registrirati nove korisnike.

Zapadni mediji nagađaju kako je riječ o pokušaju strožeg reguliranja tehnološkog sektora, koji je godinama rastao bez većeg uplitanja države. U travnju ove godine su, recimo, divu e-trgovine Alibabi odrezali globu vrijednu 2,8 mlrd. USD zbog monopolističkog ponašanja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next