Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Span javnom ponudom dionica prikupio više od sto milijuna kuna Istaknuto

Span javnom ponudom dionica prikupio više od sto milijuna kuna

Span d.d. je putem javne ponude prodao svih 578.200 ponuđenih vlastitih dionica (29,5 posto) po maksimalnoj cijeni u ponuđenom rasponu u iznosu od 175 kuna. Spanove dionice kupilo je više od 1.000 novih dioničara, čime je prikupljeno 101.185.000 kuna.

Iskazano zanimanje svih ulagatelja bilo je značajno veće od ponuđenog broja dionica. Pri cijeni od 160 kuna (donja granica raspona cijene) iskazan je interes za 1.036.166 dionica (79 posto više od ponuđenog), dok je pri maksimalnoj cijeni od 175 kuna iskazan interes za 809.644 dionica (40 posto više).

Kroz program radničkog dioničarstva (ESOP) zaposlenicima Spana u Hrvatskoj ponuđeno je 49.000 dionica. Zanimanje je bilo 47 posto veće od ponuđenog broja dionica. Na kupnju dionica odlučilo više od polovice zaposlenika u Hrvatskoj, njih 242 (odnosno 52 posto), što je višestruko nadmašilo i očekivanja unutar te tvrtke.

Osigurano dugovječno poslovanje

U javnoj ponudi sudjelovalo je 39 kvalificiranih ulagatelja, kao i 827 malih dioničara, koji sad čine 75 posto novih dioničara Spana. Ukupno 871 mali ulagatelj, među kojima 861 fizička osoba i deset pravnih, iskazao je interes za 229.300 dionica.

Svaki pojedini mali ulagatelj mogao je kupiti najviše 19.600 ponuđenih dionica, dok za kvalificirane ulagatelje (mirovinske fondove, osiguravajuća društva, banke i investicijske fondove) nije bio određen najveći broj dionica koje su mogli kupiti putem javne ponude. Oni su iskazali zanimanje za 508.186 dionica.

S obzirom na to da je interes ulagatelja nadmašio ponuđeni broj dionica, konačan broj kupljenih dionica od strane svih ulagatelja određen je u skladu s pravilima alokacije. Prema strukturi prodanih dionica nakon alokacije kvalificirani ulagatelji su stekli 323.152 dionice (55,9 posto ponuđenih dionica), mali ulagatelji 206.048 dionica (35,6 posto ponuđenih dionica) te Spanovi zaposlenici 49.000 dionica (8,5 posto ponuđenih dionica).

 

NikolaDujmovic"Ostvarili smo sve ciljeve i osigurali Spanu dugovječno poslovanje. Postigli smo uravnoteženu dioničarsku strukturu s kojom Span ulazi u novu razvojnu fazu poslovanja", poručio je osnivač i predsjednik uprave Spana Nikola Dujmović.

Uspješno okončanje javne ponude dionica ne znači izlaz izlaz za osnivače tvrtke, dodao je, jer će prikupljena sredstva biti uložena u nastavak rasta i razvoja. Izlazak na veće inozemne burze kapitala nije u planu.

Također je istaknuo kako je nakon Spana zanimanje za izlazak na burzu kapitala pokazalo i desetak domaćih IT tvrtki. Za njih i druge zainteresirane u Spanu su pripremili film u kojem je opisan cijeli proces.

Ima dovoljno kapitala i za druge

"Javna ponuda dionica odrađena je vrlo profesionalno. Interes je zaista bio velik, što jasno pokazuje kako je kompanija percipirana od strane ulagatelja, na što je sigurno utjecala činjenica da je IT sektor jedan od najatraktivnijih za investiranje u cijelome svijetu.

Sigurna sam da će Span potaknuti i druge kompanije počnu razmišljati o izlasku na burzu i da to i učine, jer je sasvim jasno da na domaćem terenu ima dovoljno sredstava i ulagača koji su spremni ulagati u dionice", rekla je Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze.

Span je za ovu transakciju angažirao Zagrebačku banku kao agenta ponude i uvrštenja, dok su pravni savjetnici na transakciji bili odvjetnička društva Praljak & Svić kao pravni savjetnik Izdavatelja te tvrtku Mamić Perić Reberski Rimac kao pravnog savjetnika.

Službeno trgovanje svim Spanovim dionicama na Zagrebačkoj burzi, njih ukupno 1.960.000, počinje u četvrtak, 23. rujna.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next