Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Alibaba će upumpati milijarde dolara u kinesko "zajedničko blagostanje" Istaknuto

Alibaba će upumpati milijarde dolara u kinesko "zajedničko blagostanje"

Div digitalne trgovine Alibaba uložit će tijekom nekoliko narednih godina 15,5 milijardi američkih dolara u inicijative vezane uz program "zajedničkog blagostanja".

Riječ je o programu iza kojeg stoji kineski predsjednik Xi Jinping, s ciljem preraspodjele bogatstva. Jinping je pozvao na "razumnu prilagodbu prekomjernih primanja" i potaknuo pojedince i tvrtke s visokim razinama prihoda na to da više vrate društvu u kojem žive.

Alibaba, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 470 mlrd. USD, uložit će do 2025. godine približno dvije trećine svoje zarade tijekom protekle fiskalne godine u deset inicijativa koje, između ostalog, obuhvaćaju tehnološke inovacije, ekonomski razvoj, stvaranje visoko kvalitetnih radnih mjesta i podršku osjetljivim društvenim skupinama.

Temeljita promjena troškova poslovanja?

Drugi kineski div, Tencent, prošlog je mjeseca najavio kako će udvostručiti donacije za društvene inicijative na 15,5 mlrd. USD. Njihov će novac biti usmjeren na revitalizaciju sela i povećanje zarade za skupine s niskim primanjima. Tada su naveli kako je taj potez "proaktivni odgovor na nacionalnu strategiju".

Više je osnivača i glavnih izvršnih direktora tvrtki također najavilo individualne donacije u ovu svrhu. Među njima su osnivač Pinduodua Colin Huang, Meituana Wang Xing i Xiaomija Lei Jun, koji su zajedno donirali milijarde USD.

Kineske tehnološke tvrtke zadnjih su mjeseci pod povećanim pritiskom regulatornih agencija u toj mnogoljudnoj državi. Uvedeni su novi zakoni za suzbijanje monopola te sigurnost i zaštitu podataka, piše CNBC.

Alibabu su kaznili s 2,8 mlrd. USD globe zbog monopolističkog ponašanja. Dramatično su srezali vrijeme koje mlađi od 18 godina mogu provesti igrajući računalne igre online, a pod istragom se našla i tvrtka Didi, neposredno nakon što je pokrenula javnu ponudu dionica u Sjedinjenim Državama.

Reuters navodi mogućnost kako donacije za zajedničko blagostanje neće biti jednokratne prirode te kako bi vlasti mogle ukinuti povlašteni porezni tretman za brojne tehnološke tvrtke. To bi, uz porast regulatornog pritiska i nove zakone, moglo temeljito promijeniti trošak poslovanja u Kini.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next