Biz Tech web portal powered by vidi logo2

OpenAI će blokirati ljude u Kini da koriste njihove usluge Istaknuto

OpenAI će blokirati ljude u Kini da koriste njihove usluge

Kina od početka nije bila podržana, ali OpenAI dosad nije poduzeo nikakve mjere da onemogući korištenje ChatGPT-a u Kini.

OpenAI planira blokirati ljude u Kini da koriste ChatGPT, u zemlji gdje njihove usluge nisu službeno dostupne, ali gdje korisnici i programeri ipak pristupaju putem API-ja tvrtke. Securities Times, kineske državne novine, izvijestile su u utorak da je OpenAI počeo slati e-mailove korisnicima u Kini, navodeći svoje planove za blokiranje pristupa počevši od 9. srpnja, prema Reutersu.

„Poduzimamo dodatne korake kako bismo blokirali API promet iz regija gdje ne podržavamo pristup uslugama OpenAI-a,” rekao je glasnogovornik OpenAI-a za tu publikaciju. Ovaj potez mogao bi utjecati na nekoliko kineskih startupova koji su izgradili aplikacije koristeći OpenAI-ove velike jezične modele.

Iako su usluge OpenAI-a dostupne u više od 160 zemalja, Kina nije jedna od njih. Prema smjernicama tvrtke, korisnici koji pokušavaju pristupiti proizvodima tvrtke u nepodržanim zemljama mogli bi biti blokirani ili suspendirani — iako tvrtka to dosad nije eksplicitno učinila.

Nije jasno što je potaknulo ovaj potez OpenAI-a. Prošlog mjeseca, tvrtka je otkrila da je zaustavila prikrivene operacije utjecaja — uključujući jednu koja je potekla iz Kine — koje su koristile njihove AI modele za širenje dezinformacija po internetu. Bloomberg je istaknuo da se potez OpenAI-a poklapa s pritiskom Washingtona na američke tehnološke tvrtke da ograniče kineski pristup vrhunskim tehnologijama razvijenim u SAD-u.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next