Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska Istaknuto

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Organizacije diljem svijeta entuzijastično koriste i investiraju u generativnu umjetnu inteligenciju (GenAI). No, koje regije i zemlje predvode u njenom korištenju? Prema rezultatima globalne studije koju je za SAS izradio Coleman Parkes Research Ltd., Kina prednjači u korištenju generativne umjetne inteligencije, dok SAD vodi u potpunoj implementaciji ove tehnologije.

Kineski poslovni donositelji odluka izvještavaju da 83% njihovih organizacija koristi GenAI, više nego u Ujedinjenom Kraljevstvu (70%), SAD-u (65%) i Australiji (63%). Međutim, organizacije u SAD-u su ispred u smislu zrelosti i potpune implementacije GenAI tehnologija s 24%, u usporedbi s 19% u Kini i 11% u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U izvješću iz 2023., McKinsey je procijenio da GenAI može dodati ekvivalent od 2,6 bilijuna do 4,4 bilijuna dolara godišnje kroz različite promjene što je usporedivo s cjelokupnim BDP-om Ujedinjenog Kraljevstva u 2021. godini. Ovo povećava ukupni utjecaj umjetne inteligencije za 15% do 40%.

GenAI_user2.jpg

S obzirom na ove ekonomske implikacije, SAS i Coleman Parkes su ciljali 1.600 donositelja odluka iz različitih industrija, uključujući bankarstvo, osiguranje, javni sektor, biološke znanosti, zdravstvo, telekomunikacije, proizvodnju, maloprodaju, energetiku i komunalne usluge te profesionalne usluge. Najmanje organizacije koje su sudjelovale u istraživanju zapošljavaju između 500 i 999 ljudi, dok najveće zapošljavaju više od njih 10.000.

Podaci pokazuju da bankarstvo (17%), telekomunikacije (15%) te osiguranje i profesionalne usluge (11%) predvode druge industrije u smislu uključivanja GenAI-a u svakodnevne poslovne operacije prema raznim metrikama.

AI_programeri.jpg

Maloprodaja je na 10%, dok je javni sektor primjerice na 9%, kao i zdravstvo, a proizvodnja na 7%. U svakodnevnoj upotrebi GenAI-a telekomunikacije (29%), maloprodaja (27%) i bankarstvo (23%) su vodeće industrije, a slijede osobne usluge (23%) i osiguranje (22%) dok su ostali ispod 20%. Unutar organizacija, odjeli prodaje (86%), marketinga (85%) i IT-a (81%) najviše koriste ili planiraju koristiti GenAI, nakon čega slijede financije i proizvodnja sa 75%.

Rani korisnici nalaze mnoge prepreke u korištenju i implementaciji GenAI-a

Prvi na popisu izazova s kojima se organizacije suočavaju u rutinskoj upotrebi GenAI-a je nedostatak jasne strategije za GenAI.

Samo 9% lidera koji su sudjelovali u istraživanju navode da su izrazito upoznati s usvajanjem GenAI-a u svojoj organizaciji. Među ispitanicima čije su organizacije u potpunosti implementirale GenAI, samo 25% kažu da su izrazito upoznati sa strategijom usvajanja GenAI-a. Čak i oni donositelji odluka odgovorni za odluke o investiranju u tehnologiju nisu upoznati s AI-em – uključujući one u organizacijama koje su ispred krivulje usvajanja.

GenAI_users1.jpg

Devet od deset viših tehnoloških donositelja odluka priznaje da ne razumiju u potpunosti GenAI i njegov potencijalni utjecaj na poslovne procese. S 45%, CIO-i predvode u poznavanju strategije usvajanja AI-a u svojim organizacijama. No, samo 36% glavnih tehnoloških direktora (CTO) kaže da su u potpunosti upoznati.

Unatoč ovom nedostatku razumijevanja, većina organizacija (75%) kaže da su izdvojile proračune za ulaganje u GenAI u sljedećoj financijskoj godini.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next