Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kineski Didi prikupio 4,4 mlrd. USD javnom ponudom dionica Istaknuto

Kineski Didi prikupio 4,4 mlrd. USD javnom ponudom dionica

Kineska Didi Global prikupila je 4,4 milijarde američkih dolara tijekom javne ponude dionica u Sjedinjenim Državama po najvišoj ponuđenoj cijeni.

Zanimanje ulagača bilo je znatno veće od očekivanog. Prodano je, piše Reuters, 317 milijuna dionica umjesto planiranih 288 milijuna, po cijeni od 14 USD po komadu. To bi tržišnu vrijednost tvrtke postavilo na do približno 73 milijarde USD u najboljem slučaju.
Trgovanje dionicama Didija na Njujorškoj bi burzi trebalo početi u srijedu, 30. lipnja.

Manje od očekivanog

Bit će to najveće izlistanje neke kineske tvrtke na američkim burzama kapitala od 2014. godine, kada je div digitalne trgovine Alibaba prikupio 25 mlrd. USD. Ipak, konzervativnije je od procjena prema kojima je Didi mogao prikupiti i do 100 mlrd. USD. Veličina javne ponude dionica srezana je tijekom razgovora s investitorima prije no što je IPO pokrenut. To bi moglo značiti kako su ulagači zabrinuti zbog mogućeg pritiska regulatornih agencija, ali i neizvjesnosti vezanih uz javne ponude dionica tijekom ove godine općenito.

Didi je 2012. godine osnovao bivši zaposlenik Alibabe Will Wei Cheng, koji je trenutno na poziciji glavnog izvršnog direktora. Prije nekog vremena pridružila mu se Jean Qing Liu, nekadašnja bankarica koja je 12 godina radila za azijski ogranak investicijske banke Goldman Sachs, a koja je trenutno predsjednica Didija.
Zanimljivo, Qing Liu je kćerka osnivača tvrtke Lenovo Liuja Chuanzhija, ali i rođakinja nekadašnje šefice kineskog ogranka Ubera.

Didi je nižim cijenama uspio izgurati Uber s kineskog tržišta, pa im je američka tvrtka prodala svoje poslovanje u toj mnogoljudnoj državi. Zauzvrat su dobili udio u Didiju. Među Didijevim glavnim podupirateljima su japanski SoftBank i kineski Tencent. Sve do prvog kvartala ove godine, kada su zabilježili 30 milijuna USD zarade, poslovali su gubitkom.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next