Menu

Huawei održao AI Summit za brojne domaće stručnjake i startupe Istaknuto

Huawei održao AI Summit za brojne domaće stručnjake i startupe

Za mjesto održavanja AI Summita Huawei je odabrao Zagrebački inovacijski centar koji na zagrebačkom velesajmu ugošćuje stotinjak zanimljivih startup projekata. Mjesto je to inkubacije mladih talenata, inovacija i perspektivnih projekata, a mi smo upravo u novom broju časopisa Vidi izdali poster s mapom i opisom tvrtki i prostora koji dekodira ZICER-ov potencijal.

POSTER velesajam v6 VIDIClanakVelika

Sudionici konferencije pokušali su odgovoriti kakve su mogućnosti implementacije AI tehnologija za startupe, ali i druge hrvatske kompanije, u kojoj se fazi sada nalazi taj skup tehnologija i što možemo očekivati u budućnosti. Najzanimljivije predavanje bilo je profesora Jana Šnajdera s Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji je kazao kako su se sada poklopile tri bitne stavke: napredni algoritmi, velika količina podataka i cloud infrastruktura. Sve to omogućuje velike korake u području strojnog učenja, dubokog učenja i neuronskih mreža.

"S druge strane, AI je i društveni pothvat: razvoj AI-ja mora biti popraćen promišljanjima o društvenim i etičkim aspektima ove tehnologije i prije svega promišljanjem o tome u kakvom svijetu želimo živjeti. AI treba biti sredstvo, a ne cilj“, rekao je Jan Šnajder

Huawei AI Summit 3

Konferenciju je inače otvorio direktor ZICER-a Frane Šesnić koji je predstavio istraživanje koje je provedeno među stanarima tehnološkog parka. Od onih koji su sudjelovali u anketi, čak 84% smatra da bi u naredne tri godine trebali raditi na projektima vezanim uz AI tehnologije, no mnogi su brutalno iskreno rekli da zasada ne rade ništa po tom pitanju, niti imaju kompetencija u tom području.

Huawei AI Summit 2

Kako to izgleda u poslovnom svijetu pokušao nam je približiti Filip Glavan, principal Boston Consulting Grupe. Očekuje se ogroman rast u ulaganjima u to područje, a u istraživanju BCG-a primjerice se predviđa da bi AI mogao u narednim godinama donijeti potencijal od 220 milijardi dolara zbog smanjenja troškova i puno boljeg targetiranja klijenata.

Huawei AI Summit 6

Uslijedio je okrugli stol na kojemu se pridružio i Igor Švehla, direktor i suosnivač startupa TRAKBAR.

Organizator konferencije Huawei inače je jedan od globalnih lidera po ulaganjima u AI. Ima 16 istraživačko razvojnih centara, a u R&D godišnje se ulaže 13,8 milijardi dolara. S korisničke strane zasada je najuočljivija primjena AI-a u mobilnim telefonima i to prvenstveno u njihovim kamerama.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next