Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Glavni operativac Theranosa proglašen krivim za prijevaru Istaknuto

Glavni operativac Theranosa proglašen krivim za prijevaru

Ramesh Sunny Balwani, nekadašnji glavni operativni direktor propalog startupa Theranos, kriv je za prijevaru investitora i pacijenata.

Porota sastavljena od pet muškaraca i sedam žena je o Balwanijevom slučaju raspravljala puna četiri dana nakon poduljeg suđenja koje je počelo u ožujku ove godine.

Proglasila je Balwanija krivim po svih 12 točaka optužnice. 57-godišnji bivši direktor može dobiti do 20 godina zatvora, globu u visini do 250 tisuća američkih dolara, kao i mogućnost odštete za svaku točku optužnice. Presuda se očekuje u studenom ove godine.

Tijekom čitanja odluke Balwani nije pokazao puno osjećaja. Kasnije se na kratko u sudnici zagrlio sa svojim bližnjima. Njegov je pravni tim najavio moguću žalbu.

Kraj priče o Theranosu

Tijekom suđenja njegovoj nekadašnjoj djevojci i glavnoj izvršnoj direktorici Theranosa Elizabeth Holmes porota je odlučila osloboditi ju optužbi od zavaravanja pacijenata i nije mogla donijeti jednoglasnu odluku oko tri optužbe vezane uz prijevaru investitora.

Proglašena je krivom zbog prijevare ulagača u četiri točke optužnice. 38-godišnja poduzetnica presudu će dobiti krajem rujna ove godine.

Protiv Balwanija je optužnica podignuta kad i protiv Holmes, prije četiri godine. Njihova su suđenja razdvojena nakon što su odvjetnici Holmesove naveli kako planira iznijeti optužbe protiv njega kao dio svoje obrane.

Završetak parnice protiv Balwanija ujedno je i kraj rijetkog kaznenog progona čelnih ljudi startupa iz Silicijske doline zbog prijevare.

Holmes je osnovala Therans kad joj je bilo 19 godina, nastojeći stvoriti jeftinije i učinkovitije testiranje krvi. Ukupno je uspjela prikupiti 945 milijuna USD investicija, kao i sklopiti partnerstba s istaknutim trgovačkim lancima. Ali, glave joj je došlo istraživanje Wall Street Journala iz 2015. godine, koje je pokazalo kako cijela priča ne drži vodu.

Balwani, gotovo 20 godina stariji od Holmes, prije no što je ušao u Theranos već je imao uspješnu karijeru u softverskoj industriji i kao poduzetnik, piše CNN.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next