Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Počela sudska bitka za budućnost tržišta virtualne stvarnosti Istaknuto

Počela sudska bitka za budućnost tržišta virtualne stvarnosti

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena optužila je tvrtku Meta Platforms za pokušaj stvaranja dominantnog položaja na tržištu metaverzuma.

Pokrenula je parnicu kako bi spriječila Metu u preuzimanju tvrtke Within, koja se bavi razvojem aplikacija za virtualnu stvarnost.

Regulatorna agencija Federal Trade Commission tužbu je podigla u srpnju 2022. godine kako bi spriječila akviziciju. Smatraju kako bi taj potez pokazao tendenciju prema stvaranju monopola na tržištu aplikacija za fitnes u virtualnoj stvarnosti.

Na početku suđenja zatražili su sudsku zabranu kako do predložene transakcije ne bi došlo.

U FTC-u su uvjereni kako je preuzimanje Withina dio Metinog plana stjecanja novih i raznovrsnijih korisnika virtualne stvarnosti, uključujući korisnike Withinove aplikacije za vježbanje Supernatural. Time bi nadopunili postojeću korisničku bazu, koja je pretežno sastavljena od mlađih muškaraca, fokusiranih na igranje.

Ograničavanje manevarskog prostora

U FTC-u procjenjuju kako je Meta mogla razviti vlastitu fitnes aplikaciju za virtualnu stvarnost i ukazuju kako su to i planirali početkom 2021. godine, prije preuzimanja Withina.

Plan, nazvan Operacija Twinkie, uključivao je proširivanje aplikacije Beat Saber, koju je Meta preuzela 2019. godine, za fitnes tržište u suradnji s tvrtkom Peloton.

Odvjetnici Mete i Withina tvrde kako se te dvije tvrtke natječu za cijelo tržište fitnesa, ne samo u virtualnoj stvarnosti. Kao moguće tržišne suparnike naveli su Apple, Google i Bytedance. Metin pravni tim također je ustvrdio kako Twinkie nikad nije otišla dalje od razmatranja na nižim razinama. Tome je u prilog svjedočio Rade Stojsavljević, direktor Metinih studija za razvoj aplikacija za virtualnu stvarnost, piše Reuters.

Suđenje, koje bi trebalo potrajati do 20. prosinca, trebalo bi pokazati može li FTC spriječiti Metu i velike tvrtke općenito u preuzimanju manjih tržišnih rivala kako bi ugušili konkurenciju. FTC usporedno pokušava osporiti dvije Metine prethodne akvizicije, Instagram i WhatsApp.

Uspije li američki regulator u svom naumu, to bi moglo značajno ograničiti Metin manevarski prostor u tehnologijama koje tek dolaze na tržište. Mark Zuckerberg i društvo bili bi prisiljeni razvijati vlastite aplikacije, kao i kadrove koji će biti za to sposobni.

Većinu od preko 400 aplikacija za trgovinu Quest razvili su developeri koji nisu u Meti. Spomenuti Beat Saber je najuspješnija među njima i u Metinom je vlasništvu.

Konzola za virtualnu stvarnost Quest, također u Metinom vlasništvu, prema procjenama IDC-a trenutno drži 90 posto globalnog tržišta hardvera za virtualnu stvarnost.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next