Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple dobio još jednu pravnu bitku protiv Epic Gamesa Istaknuto

Apple dobio još jednu pravnu bitku protiv Epic Gamesa

Američki Deveti okružni prizivni sud objavio je mišljenje prema kojem je stao na stranu Applea u sporu s Epic Games.

Sud je u velikoj mjeri potvrdio raniju presudu okružnog suda u vezi s protumonopolskim tužbama Epic Gamesa u korist Applea, ali je također potvrdio presudu nižeg suda u korist Epica prema kalifornijskom Zakonu o nepoštenoj konkurenciji.

U Epicu su se nadali kako će žalbom dokazati da je Apple postupio nezakonito ograničavajući distribuciju aplikacija na uređajima s operativnim sustavom iOS na Appleov App Store, gdje su tražili obradu plaćanja putem vlastitog softvera i onemogućavali razvojne programere u upućivanju na moguće alternativne načine plaćanja.

Odbačeno devet od deset tužbi protiv Applea

Apple je u izjavi povodom objave mišljenja suda ustvrdio kako je riječ o velikoj pobjedi za njih jer je dosad devet od deset tužbi bilo odbačeno u Appleovu korist. Ne slažu se s odlukom suda o jedinom preostalom zahtjevu prema državnom zakonu i razmatraju daljnje korake.

Presuda je velika prepreka za Epic Games i druge developere koji su se nadali kako bi presuda mogla postaviti presedan za daljnje protumonopolske tvrdnje i zahtijevati od Applea ovaranje uređaja s iOS-om trgovinama aplikacija i sustavima plaćanja trećih strana, piše Tech Crunch.

Epic je prvotno tužio Apple 2020. godine, nakon što je prisilio Apple da ukloni igru Fortnite iz App Storea tako što je namjerno prekršio uvjete App Storea u vezi s kupnjom unutar aplikacije.

Iako je Apple uglavnom dobio tužbu i sudsku potvrdu kako ne djeluje kao monopolist, sud je stao na stranu proizvođača Fortnitea po pitanju Appleove politike protiv upravljanja u vezi s ograničenjima kupnje putem aplikacije.

Također je naveo kako Apple više neće moći zabraniti programerima da upućuju korisnike na druga sredstva plaćanja.

I Apple i Epic žalili su se na presudu - Apple zbog potrebnih promjena u politici App Storea koja se odnosi na vanjske poveznice, a Epic je ponovno pokušao s antimonopolskim pristupom.

Žalbeno sudsko vijeće potvrdilo je presudu okružnog suda prema kojoj nema odgovornosti za kršenje odredbi koje brane monopol i odbacivanje Epicove obrane protiv nezakonitosti u odnosu na Appleovu protutužbu za kršenje ugovora.

Međutim, također je primijetio da je okružni sud pogriješio u definiranju relevantnog antimonopolnog tržišta i kada je zaključio da Appleov Ugovor o licenciranju programa za razvojne programere (DPLA) ne spada u djelokrug antimonopolnog zakona poznatog kao Shermanov zakon.

Te su pogreške, naveli su, u konačnici bile bezopasne, a Epic nije uspio činjenično potkrijepiti svoju predloženu definiciju tržišta i postojanje bilo kakvih znatno manje restriktivnih alternativnih načina koji bi doveli u pitanje Appleova opravdanja zašto ekosustav iOS-a tretira kao ograđeni vrt.

Žalbeni je sud također odlučio kako je okružni sud pogriješio kada je presudio da Apple nema pravo na odvjetničke naknade povezane s DPLA-ovim tužbama zbog kršenja ugovora.

U Epic Gamesu su priznali poraz, ali su i ukazali na pozitivnu sudsku odluku kojom su "odbačene Appleova pravila i oslobađa programere iOS-a za slanje potrošača na web kako bi poslovali s njima izravno".

"Radimo na idućim koracima", poručio je osnivač i izvršni direktor te tvrtke Tim Sweeney.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next