Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Muskov SpaceX privukao je više od milijarde USD ulaganja u 2021. Istaknuto

Muskov SpaceX privukao je više od milijarde USD ulaganja u 2021.

Tvrtka SpaceX Elona Muska prikupila je blizu 1,5 milijardi američkih dolara investicija tijekom 2021. godine.

Posljednja runda ulaganja, vrijedna 337 milijuna USD, pristigla je u prosincu.

U veljači su bili prikupili 850 mil. USD, što je ukupnu procjenjenu vrijednost te svemirske tvrtke podiglo na oko 74 mlrd. USD. Tome su prije travnja ove godine pridodali 314 mil. USD, za ukupnih 1,16 mlrd. USD.

SpaceX je postao drugom najvrijednijom tvrtkom u listopadu, kad je njegova procjenjena vrijednost porasla do 100 mlrd. USD, za 33 posto više nego u veljači. Među ulagačima u SpaceX su Alphabet (u čijem je vlasništvu Google) i Fidelity Investments.

Tvrtka za svemirski prijevoz i putovanja gomila gotovinu dok nastavlja lansirati rakete, obavljati misije i postavljati svoju konstelaciju satelita za internet Starlink, piše Reuters.

Astronauti na Marsu do 2030. godine

Elon MuskElon Musk je tijekom prošlog mjeseca najavio kako će SpaceX u siječnju 2022. godine po priv put lansirati svemirsku letjelicu Starship u orbitu oko Zemlje. Ipak, upozorio je kako prvi let možda neće biti uspješan, piše Business Insider.

Prema njegovim ranijim najavama, SpaceX bi trebao poslati ljudsku posadu na Mars najkasnije za deset godina, moguće i prije 2030. godine.

SpaceX se u komercijalizaciji svemirskog prijevoza natječe s nekadašnjim šefom Amazona Jeffom Bezosom i njegovom tvrtkom Blue Origin i Virgin Galacticom Richarda Bransona.

Za sve tri tvrtke godina na izmaku bila je prilično uspješna. Branson je postao prvim milijarderom u svemiru. Bezos je ubrzo slijedio njegov primjer, a sredinom listopada je na putovanje poslao i glumca Williama Shatnera, koji je time postao najstarijom osobom koja je letjela u svemir.

Bezos je također najavio kako planira do 2030. izgraditi vlastitu svemirsku postaju, u sklopu ambicioznih planova koji predviđaju izgradnju infrastrukture za korištenje sirovina i drugih resursa koje je moguće pronaći u bespućima kozmosa.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next