Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Prihodi Didija u padu zbog pritiska kineskih vlasti Istaknuto

Prihodi Didija u padu zbog pritiska kineskih vlasti

Kineska tvrtka Didi Global zabilježila je pad prihoda od 1,7 posto u trećem tromjesječju 2021. godine.

Do pada prihoda došlo je zbog povećanog regulatornog pritiska na domaćem tržištu. Član nadzornog odbora Daniel Zhang dao je ostavku.

Zhang, inače glavni izvršni direktor kineskog diva e-trgovine Alibabe, bio je na toj poziciji u Didiju od 2018. godine. Zamijenio ga je Yi Zhang, viši direktor za pravna pitanja u grupaciji Alibaba.

Porast prihoda u inozemstvu

Prihodi tijekom kvartala koji je završio s 30. rujnom pali su na 6,71 milijardu američkih dolara. Dioničarima Didija donekle može biti utješno to što su prihodi od međunarodnog poslovanja gotovo pa udvostručeni, na oko 151 milijun USD.

Didi širi svoju prisutnost na tržištima Europe i Južne Amerike. Treba imati na umu kako su Uber i slični servisi pod povećanim pritiskom regulatora u Europskoj uniji zbog reguliranja statusa vozača koji rade za njih. Nizozemski je sud, primjerice, u rujnu odlučio kako ih se treba tretirati kao zaposlenike. Sličnu je odluku ranije ove godine donio i Vrhovni sud u Velikoj Britaniji.

Didi se našao pod žestokim pritiskom regulatornih tijela u Kini od lipnja ove godine, nakon što su dionice te tvrtke bile izlistane na burzi kapitala New York Stock Exchange. Vlasti su zatražile uklanjanje njene aplikacije iz trgovina aplikacija dok ne završi istraga s ciljem provjere načina upravljanja korisničkim podacima.

Taj se potez negativno odrazio na poslovanje Didija, kojeg su 2012. godine osnovali Will Cheng Wei, Wu Rui i Zhang Bo, uz podršku bankarske grupacije SoftBank. U međuvremenu su postali dominantnom tvrtkom za prijevoz na zahtjev u Kini. Ali, sad im oštro konkuriraju slični servisi kao što su Geely i SAIC Motor, piše Reuters.

Uslijed pritiska regulatora Didi se tijekom ovog mjeseca povukao s Njujorške burze i krenuo u izlistavanje na burzi u Hong Kongu.

Cijena dionice je nakon javne ponude bila naglo porasla, a tržišna vrijednost tvrtke dosegnula 80 mlrd. USD. Bio je to najveći izlazak neke kineske tvrtke na američku burzu od 2014. godine. No, od tada je cijena dionice pala za 65 posto.

Didi ima više od 550 milijuna korisnika i na desetke milijuna vozača.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next