Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Jeff Bezos planira do 2030. sagraditi privatnu svemirsku postaju Istaknuto

Orbital Reef Orbital Reef Blue Origin

Blue Origin, tvrtka Jeffa Bezosa, najavila je kako namjerava izgraditi privatnu svemirsku postaju koja će kružiti u orbiti oko Zemlje.

Ta bi postaja - nazvana Orbital Reef (Orbitalni greben) - trebala postati poslovni park mješovite namjene za trgovinu, istraživanje i turizam. Moći će primiti do deset osoba i ponuditi približno sličnu površinu za korištenje kao Međunarodna svemirska postaja. U Blue Originu su uvjereni kako će otvoriti novo poglavlje istraživanja svemira i razvoja, tako što će omogućiti rast eko-sustava i poslovnog modela za budućnost.

Korisnici Orbital Reefa mogle bi biti svemirske agencije. Američka svemirska agencija NASA je krajem rujna objavila kako do kraja ovog desetljeća planira umiroviti Međunarodnu svemirsku postaju i izgradnju nove prepustiti privatnim tvrtkama. Ali, također bi se njenim uslugama mogle koristiti i tehnološke tvrtke, države koje nemaju vlastiti svemirski program, mediji i turističke agencije.

Skup i rizičan pothvat

Slične planove kao Blue Origin imaju i druge tvrtke, kao što su recimo Nanoracks i Axiom.

Nekoliko tvrtki već surađuje s Blue Originom na razvoju ovog ambicioznog plana, piše NPR. Među njima su Sierra Space (u kojoj razvijaju Dream Chaser, svemirski zrakoplov koji može slijetati u standardarne zračne luke), Boeing, Redwire Space, Genesis Engineering Solutions i Državno sveučilište u Arizoni.

Orbital Reef bi trebao biti u pogonu do kraja ovog desetljeća. Financirat će ju zajednički Blue Origin i Sierra Space, u kojima očekuju kako će NASA biti jedna od glavnih korisnica usluga koje će pružati.

Naravno, ništa ne jamči kako će se to doista i dogoditi. Projekti poput ovog i dalje su iznimno skupi (prema procjenama, oko nekoliko desetina milijardi američkih dolara) i rizični, piše CNN.

Također, Blue Origin je dosad uspješno obavio tek nekoliko suborbitalnih letova s ljudskom posadom (između ostalih, jedan od putnika je bio i glumac William Shatner). Do Zemljine orbite tek trebaju doći, pa se svemirska postaja u ovom trenutku čini kao velik i zahtjevan korak naprijed.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next