Menu

Kako dobiti posao u Intelu, Microsoftu ili Blizzardu? Istaknuto

Toni Bratinčević i njegov supervizor Seth Thompson ispred Blizzardove zgrade u Kaliforniji Toni Bratinčević i njegov supervizor Seth Thompson ispred Blizzardove zgrade u Kaliforniji

Što je zajedničko Toniju Bratinčeviću iz Blizzarda, Marti Milaković iz Intela i Viktoru Foriću iz Microsofta, osim što rade u najprestižnijim svjetskim tehnološkim tvrtkama? Vjerovali ili ne, networking je odigrao jednu od ključnih uloga u dobivanju željenog posla. Upornost, trud, talent, sreća – sve su to esencijalni sastojci njihova uspjeha. Međutim, dobra preporuka zlata vrijedi.

U to se vrlo brzo uvjerila računalna inženjerka Marta Milaković, koju je na sadašnju poziciju preporučio bivši šef s ljetne prakse. „U Danskoj sam studirala jedan semestar kao Erasmus student nakon čega sam uspjela dobiti ljetnu praksu u tvrtki Xtel. Xtel je konzultantska tvrtka u kojoj 50% radnika radi za Intel. Kada sam završila faks i Google Summer of Code javila sam se šefu tvrtke koji je bio jako zadovoljan mojom odrađenom praksom otprije dvije godine i zato me predložio tvrtki Intel.“ Intervju za posao je trajao nešto manje od sat vremena, prisjeća se Marta, kojoj je Fakultet elektrotehnike i računarstva omogućio da ostvari praksu u Xtelu, Siemensu i GNOME-u.

Upravo FER i udrugu CISEX softverski inženjer Viktor Fonić navodi kao odlične platforme za networking. Naime, na sadašnju poziciju softverskog inženjera u Microsoftu preporučio ga je Matija Hanževački, bivši kolega s faksa. Objašnjava da je olakotna okolnost pri zapošljavanju u Microsoft činjenica da je konstantno veliki broj otvorenih pozicija. „Zapravo primaju svakog tko ima dovoljno znanja i prođe intervjue“ objašnjava Viktor.

Suprotno Microsoftu, natječaji za posao u Blizzardu su jako kompetitivni. „Svaki natječaj je otvorenog tipa i na posao se javi jako puno kandidata sa različitim iskustvima. Impresivno je vidjeti koliko osoba samo s područja SAD-a želi raditi za našu kompaniju. Konkurencija u našoj industriji je poprilična i teško je isplivati na površinu kao osoba koja svojim vještinama nadmašuje druge kandidate, ali uz puno truda i nešto sreće sve prilike se prije ili kasnije otvore.“ Objašnjava 3D animator Toni Bratinčević koji je zaposlen u Blizzardu. Njegov bivši kolega iz Blur Studija, koji je otišao raditi za Blizzard, preporučio ga je Sethu Thompsonu, šefu odjela za modeliranje okoliša unutar Blizzardova Cinematic ogranka.

Detaljnije priče Hrvata zaposlenih u nekima od najuspješnijih IT kompanija na svijetu možete pročitati u travanjskom izdanju VIDI časopisa

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next