Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Otkazi čelnim ljudima FTX-a, nove optužbe protiv Bankman-Frieda Istaknuto

Otkazi čelnim ljudima FTX-a, nove optužbe protiv Bankman-Frieda

Mjenjačnica kriptovalutama u stečaju FTX otpustila je tri direktora, među kojima je i suosnivač te tvrtke Gary Wang.

Osim Wanga, otkaze su dobili direktor inženjeringa u FTX-u Nishad Singh i Caroline Ellison, koja je bila na čelu tvrtke za trgovanje kriptovalutama Alameda Research.

FTX je tijekom proteklog tjedna zatražio pokretanje stečaja, a čelni čovjek te tvrtke Sam Bankman-Fried odstupio je s te pozicije nakon što je suparnička tvrtka Binance odbila pomoći posrnuloj zvijezdi kripto tržišta i odustala od predloženog preuzimanja.

Stečajem je obuhvaćen velik broj tvrtki koje su članice grupacije FTX, s više od sto tisuća (moguće i više od milijun) ljudi koji potražuju svoj novac.

Bankman-Fried unovčio 300 milijuna USD

Do sloma je, po svemu sudeći, došlo nakon što su Bankman-Fried i društvo potajno rizično ulagali sredstva koje su im korisnici povjerili. FTX je bila pod djelomičnim nadzorom regulatornih agencija zbog nekoliko desetaka licenci koje su pokupili tijekom brojnih preuzimanja.

Ali, to nije osiguralo zaštitu njihovim korisnicima i investitorima, koji se sad moraju suočiti s gubicima koje se mjeri u milijardama američkih dolara, piše Reuters.

U međuvremenu je otkriveno kako je Bankman-Fried prodao udio u FTX-u vrijedan 300 milijuna američkih dolara nakon što je tvrtka u listopadu 2021. godine prikupila 420 mil. USD svježeg kapitala. Investitorima je rekao kako je riječ o djelomičnom povratu novca kojeg je potrošio na kupovinu udjela u Binanceu nekoliko mjeseci prije toga.

Među ulagačima su bili Tiger Global i Temasek, a ta je investicijska runda podigla procjenu vrijednosti FTX-a na 25 mlrd. USD.

Više drugih tvrtki koje se bave kriptovalutama strahuje od posljedica propasti FTX-a jer su i same držale sredstva u toj mjenjačnici. Također, nije nemoguće kako bi se mogle osjetiti i u drugim dijelovima financijskog sektora.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next