Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Malo poznata fintech tvrtka bila je vrijednija od Coca-Cole Istaknuto

Malo poznata fintech tvrtka bila je vrijednija od Coca-Cole

Vrijednost dionica malo poznate tvrtke AMTD Digital u kratko je vrijeme porasla za više od 21 tisuću posto u odnosu na javnu ponudu.

Hongkonška je kompanija, do prije neki dan slabo poznata široj javnosti, svoje dionice izlistala na Njujorškoj burzi 15. srpnja ove godine, po cijeni od 7,80 američkih dolara.

Kad je tijekom prošlog tjedna dosegnula vrhunac, AMTD Digital je na neko vrijeme imao tržišnu kapitalizaciju od 310 mlrd. USD, što znači kako je vrijedio više nego Coca-Cola ili Bank of America. Riječ je o tri godine staroj tvrtci koja se bavi pružanjem financijskih usluga online, koja je prošle godine imala 25 milijuna USD prihoda.

Meme trgovanje ponovno jaše

Do astronomskog povećanja cijene došlo je uslijed naglog ciljanog povećanja trgovanja vrijednosnicama online, slično kao što je bio slučaj s tvrtkama GameStop i AMC početkom 2021. godine. Meme trgovanje dionicama, kako je nazvano, opisuje tren u kojem dolazi kad cijena neke dionice počne naglo rasti pa ju drugi ulagači brže-bolje počnu također kupovati, što dalje gura cijenu prema gore i privlači nove investitore.

Takva je praksa prošle godine dovela do istrage i svjedočenja u američkom Kongresu. Između ostalog, nemali broj trgovaca se hvalio online kako su zaradili koristeći opcije na dionice, koje nude mogućnost zarade ukoliko dođe do naglog rasta njene cijene.

Cijena dionice AMTD Digitala se kasnije spustila, ali ipak na razinu koja je bila za 9.143 posto veća nego tijekom javne ponude dionica. Iz te su tvrtke priopćili kako ne vide što bi u njihovom poslovanju moglo opravdati tako nagli rast cijene.

Ukupan promet dionicom AMTD Digitala bio je razmjerno mali u usporedbi s GameStopom i AMC-om, piše ABC News.

Tijekom jednog dana vlasnika je promijenilo 339 tisuća dionica AMTD Digitala, dok je blizu 900 tisuća korisničkih računa trgovalo Gamestopom svakodnevno u vrijeme kad je tržište bilo na vrhuncu ludovanja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next