Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Skok u cijeni dionica za Intel nakon izvješća o zaradi i prihodu u Q3 Istaknuto

Skok u cijeni dionica za Intel nakon izvješća o zaradi i prihodu u Q3

Intel (INTC) je objavio svoje financijske rezultate za treći kvartal nakon zvona na Wall Streetu u četvrtak, nadmašujući očekivanja analitičara na vrhu i dnu te pružio smjernice za četvrti kvartal koje impliciraju rast prihoda prvi put od 2020. godine. Dionice ovog proizvođača čipova skočile su više od 7% nakon objave.

„Ostvarili smo izvanredan treći kvartal, naglašen napretkom na svim područjima naših procesa i proizvodnih planova, dogovorima s novim klijentima za proizvodnju čipova i zamahom dok širimo primjenu umjetne inteligencije posvuda“, rekao je izvršni direktor Intela, Pat Gelsinger, u izjavi. „Nastavljamo ostvarivati značajan napredak u našoj transformaciji IDM 2.0 kontinuiranim unapređivanjem naše strategije, obnavljanjem izvršnih kapaciteta i ispunjavanjem naših obveza prema našim klijentima“.

Prihodi Intela u trećem kvartalu iznosili su 14,2 milijarde dolara, s prilagođenom dobiti po dionici (EPS) od 0,41 dolara. Analitičari su očekivali prihod od 13,5 milijardi dolara i prilagođeni EPS od 0,31 dolara.

Prihod Intela u odjelu računalnih klijenata iznosio je 7,9 milijardi dolara, što je više u odnosu na očekivanja od 7,4 milijarde dolara. Intelov odjel za podatkovne centre i umjetnu inteligenciju donio je 3,8 milijardi dolara. Wall Street je očekivao prihod od 3,9 milijardi dolara. Sveukupno, prihod Intela je bio manji za 8% u odnosu na prethodnu godinu, iako je to značajna razlika u usporedbi s istim razdobljem prošle godine kada je prihod bio manji za 15,2%.

Intel, poput svojih kolega proizvođača čipova, želi iskoristiti oporavak tržišta osobnih računala jer su ih posljednje dvije godine ograničavale padajuće prodaje. I dok su najnoviji brojevi i dalje niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine, oni predstavljaju poboljšanje u odnosu na drugi kvartal Intela kada su prijavili gubitak od 2,8 milijardi dolara.

Teškoće na tržištu osobnih računala mogu se povezati s COVID pandemijom kada su potrošači kupovali veliki broj prijenosnih i stolnih računala za posao i zabavu. Međutim, to je značilo da nisu morali kupovati nove strojeve neko vrijeme. Dodajmo tome inflacijske pritiske i visoke kamatne stope, pa su prodaje računala značajno pale.

Prema istraživačkoj tvrtki Gartner, isporuke osobnih računala su smanjene za impresivnih 28,5% u siječnju, najveći pad koji je tvrtka zabilježila otkako prati isporuke osobnih računala sredinom 1990-ih.

No čini se da se situacija okreće. Analitičarka iz Gartnera, Mikako Kitagawa, anticipira da će tržište osobnih računala krenuti prema rastu u četvrtom kvartalu, što bi bilo povoljno za Intel.

Unatoč tome, Intel još uvijek znatno zaostaje za tvrtkom Nvidia (NVDA) kada je riječ o tome koja tvrtka je prvi izbor za poslovne korisnike koji traže sustave koji mogu pokretati visoko kvalitetne sustave umjetne inteligencije. Grafičke kartice i softver Nvidije jednostavno nadmašuju napore Intela. I moglo bi proći neko vrijeme dok sustignu konkurenciju.

Intel Foundry Services, odjel tvrtke za izradu čipova, istodobno je ostvario prihod od 311 milijuna dolara, u usporedbi s očekivanjima od 254 milijuna dolara.

Intel se nalazi usred masivnog korporativnog preokreta. Nakon što je izgubio poziciju pred dugogodišnjim rivalom AMD (AMD) na tržištu PC čipova, tvrtka je pretrpjela poraz zbog nemogućnosti da se izjednači s Nvidijinim sposobnostima u području umjetne inteligencije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next