Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nakon godina utrke za rastom PayPal se okreće rezanju troškova Istaknuto

Nakon godina utrke za rastom PayPal se okreće rezanju troškova

Pod pritiskom investitora Elliott Managementa, PayPal je najavio promjenu poslovne strategije i rezanje troškova vrijedno 900 milijuna USD.

Dok se pitalo glavnog izvršnog direktora Dana Schulmana, PayPalova tržišna taktika bila je rast, rast i još malo rasta. Ali, 2. kolovoza ove godine došlo je do zaokreta.

Pod pritiskom investitora Elliott Managementa - koji drži udio vrijedan dvije milijarde američkih dolara u Paypalu - najavljeni su rezovi troškova vrijedni 900 milijuna USD.

Uštede će biti postignute ponajviše otkazima, konsolidacijom nekretnina i smanjivanju opsega projekata. Najavljen je i plan otkupa dionica, vrijedan 15 mlrd. USD. Iduće godine uštede bi trebale dosegnuti 1,3 mlrd. USD.

Hoće li rezovi naškoditi rastu u budućnosti?

Cijena PayPalove dionice je po objavi planova o rezanju troškova porasla za devet posto.

No, postoji zabrinutost kako bi najavljeni zahvati radi uštede mogli biti preradikalni i naškoditi PayPalovom rastu dugoročno gledano, što bi mogao biti poveći izazov za tu tvrtku. Također, mogu se čuti kritike kako su za nekoliko tromjesječja loših poslovnih rezultata koji su prethodili rezovima i pad vrijednosti dionice za 64 posto od početka godine odgovorni pogrešna strategija i spavanje na lovorikama nakon višegodišnjeg uspjeha, piše Yahoo.

PayPal je u drugom ovogodišnjem tromjesječju ostvario nešto bolju neto prodaju od očekivane (6,81 naspram 6,78 mlrd. USD), operativnu maržu (19,1 naspram 18,7 posto) i zaradu po dionici (0,93 umjesto 0,86 USD).

Broj aktivnih korisničkih računa bio je manji - očekivalo je 433,1, a bilo ih je 429 milijuna. Opseg plaćanja porastao je za devet posto, na 339,8 mlrd. USD, ali očekivalo se kako će iznositi 344,3 mlrd. USD.

Schulman je bio glasan zagovornik poslovne strategije u sklopu koje prihodi rastu brže nego troškovi. Ali, stvarnost ga je demantirala nakon što su troškovi porasli za 18 posto, dok su prihodi rasli za tek devet posto, piše Bloomberg.

Poslovanje PayPala je bilo u zadnje vrijeme pod pritiskom zbog problema s lancima opskrbe i visokom razinom inflacije, zbog koje je pala potrošnja u e-trgovini.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next