Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nvidijini prihodi pali su za petinu Istaknuto

Nvidijini prihodi pali su za petinu

Prema preliminarnim podacima za drugo tromjesječje 2022. godine, Nvidia je ostvarila 6,7 milijardi američkih dolara prihoda, značajno manje od očekivanih 8,1 mlrd. USD.

To znači kako su prihodi od travnja do lipnja bili manji za 19 posto i tri posto veći u odnosu na isto razdoblje lani.

Do pada prihoda od blizu 21 posto u odnosu na njihovu vlastitu prognozu iz svibnja prošle godine došlo je ponajviše zbog slabijih prihoda od hardvera za računalne igre (44 posto manje nego u prethodnom kvartalu, 33 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine).

Podatkovni centri popravili krvnu sliku

Manje zanimanje za grafičke kartice i drugi hardver pripisano je nepovoljnim makroekonomskim uvjetima općenito, među kojima se ističe visoka razina inflacije. No, treba napomenuti kako je u istom razdoblju došlo do ozbiljnog sloma tržišta kriptovaluta, što se vjerojatno također negativno odrazilo na potražnju za Nvidijinim proizvodima.

S druge stranje, poslovanje koje opslužuje podatkovne centre imalo je problema s lancima opskrbe. Ipak, Nvidia je u tom segmentu uspjela ostvariti jedam posto veće prihode u odnosu na prethodno tromjesječje i 61 posto veće nego lani, dosegnuvši 3,81 mlrd. USD.

Operativna bruto marža pala je sa 65,1 na 43,7 posto. Colette Kress, izvršna dopredsjednica i šefica financija Nvidije, vjeruje kako će operativna marža te tvrtke dugoročno ostati na približno istim razinama.

Kako bi to postigli usporili su rast operativnih troškova, nastojeći održati ravnotežu između dugoročnih investicija i kratkoročne profitabilnosti. Namjeravaju također nastaviti otkupljivati vlastite dionice.

Glavni izvršni direktor Nvidije Jensen Huang najavio je kako će, u suradnji s partnerima, prilagoditi cijene i zalihe novonastaloj situaciji. To bi moglo značiti smanjenje cijena za pojedine segmente njihove ponude.

Nvidia trenutno drži 78 posto svjetskog tržišta grafičkim karticama i više od 90 posto tržišta grafičkim radnim stanicama, superračunalima...

Službena objava poslovnih rezultata za drugo tromjesječje zakazana je za 24. kolovoza, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next